Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Veľké porovnávanie. Dôchodky na Slovensku a v Rakúsku
Zdielať na

Veľké porovnávanie. Dôchodky na Slovensku a v Rakúsku

BRATISLAVA, VIEDEŇ / Obed si delia na dve porcie, aby mali aj na neskôr. Ak dostanú na olovrant krajec chleba, tak si polovicu odložia, aby mali aj na ráno. Na druhej strane pravidelná strava štyrikrát denne a ani jeden deň nesmie chýbať káva s koláčom. Takéto obrovské sú rozdiely v stravovaní slovenských a rakúskych dôchodcov.

Osemdesiatšesťročná pani Jozefína. Mesačne jej chodí dôchodok s vdovským 400 eur. Po zaplatení všetkých účtov, jej zostanú na deň štyri eurá. Do obchodu s potravinami preto chodí iba trikrát do mesiaca. Kúpi si chlieb, maslo, mlieko. Na salámu jej nezostane.

Na obed krupica

"To je hrubý sviatok, keď si môžeme salám a šunku kúpiť," hovorí Jozefína. Od kvalitnej stravy sa odnaučila. Ani ako vyučená kuchárka si nemôže uvariť jedlá, na ktoré má chuť. Jednoducho si ich nemôže dovoliť. Preto sa chodí stravovať do denného centra za jedno euro deväťdesiat centov. Dni keď tam nechodí, jej jedálniček vyzerá takto.

Na raňajky praženica z jedného vajca. Na obed krupicová kaša a na večeru chlieb s mliekom. Pani Jozefína nie je jediná dôchodkyňa v dennom stacionári, ktorá musí na jedle šetriť. Bežná prax je, že si dvaja dôchodcovia kúpia iba jeden obed, ktorý si delia. 

V Rakúsku si sporia

O pár kilometrov ďalej, za rakúskymi hranicami, žije pán Franz. Mesačne mu chodí 900 eurový dôchodok. Dvakrát do roka až 1 800 eur. Pravidelné nákupy potravín ale aj výlety do okolitých krajín sú pre neho samozrejmosťou. Koncom mesiaca mu aj tak zostáva okolo 200 - 300 eur, ktoré si odkladá.

"Keď sa mesiac končí, tak mi zostáva 200, 300 eur, a to si odkladám," hovorí. Na raňajky si pravidelne dopraje kávu a čerstvý chlieb s marmeládou. Na obed má každý druhý deň mäso. Na olovrant ľahšia desiata s kvalitnou šunkou, alebo slaninou. A večer už neje, lebo sa snaží si udržať štíhlu líniu.

Priemerný príspevok 385 eur

Takéto sú rozdiely medzi  stravovaním slovenských a rakúskych dôchodcov. Celý problém je vo výške dôchodku. Na Slovensku je pritom takmer 92 tisíc dôchodcov s priemerným príspevkom 385 eur.

Žiadny predpis o sociálnom poistení pritom nehovorí o minimálnej a maximálnej výške dôchodku. "Podľa účinnej právnej úpravy sa nepredpokladá ani žiadna zmena v spôsobe určovania sumy starobného dôchodku," informuje hovorca sociálnej poisťovne Peter Višváder.

" Zo slovenského dôchodku by som nevyžil ani keby som si jedlo nemusel platiť," tvrdí Franz.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy