Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Kto si nenasporil počas aktívneho života, môže mať problém
Zdielať na

Kto si nenasporil počas aktívneho života, môže mať problém

BRATISLAVA / Slováci vraj patria k najsporivejším a najzodpovednejším európskym národom. Vzhľadom na výšku dôchodkov, sa niet čo čudovať. Vlastne, môžeme byť radi, že seniorom ešte vôbec nejaké chodia. Kto si nenasporil počas aktívneho života, môže mať problém. A rodičom by v prvom rade mali pomôcť ich deti. Ale tie často nemajú z čoho.

Celý život do nás futrujú peniaze, no keď zdroje vyschnú, rodičom zrazu nemáme z čoho pomôcť. Chuť by aj bola, väčšina Slovákov v produktívnom veku však stále nepočíta s tým, že by mali prispievať aj k dôchodku, ktorý sa u nás pohybuje len okolo 400 eur.

Horšie len Chorváti

"Nevytváram kapitál vopred a nesporím, ale v momente, keď situácia nastane, súrodenci sa skladajú rodičom na živobytie," tvrdí finančný analytik Ján Porázik.

Pritom, išlo by to možno menej bolestivo, ale pravidelne. Lenže ťažko chcieť od mladých pomoc, keď rodné hniezdo opúšťajú stále v pokročilejšom veku. Horšie sú na tom v rámci únie už len Chorváti.

Poistné produkty

"Priemerný vek, kedy Slováci opúšťajú príbytky rodičov je u nás 31 rokov," hovorí analytička poštovej banky Janka Glasová. Dôvodom sú najmä vysoké ceny nehnuteľností a nízke platy. Na Slovensku máme v súčasnosti vyše 1,3 milióna dôchodcov a spôsobov, ako im pomôcť, je viacero.

"Existujú rôzne poistné produkty, cez ktoré sa dá sporiť kapitál, či už sú to kapitálové životné poistenie alebo investičné poistenie," vymenováva Porázik.

Podielové fondy

Šetriť sa však dá aj cez podielové fondy, ktoré úspory zhodnotia a postupne z nich vieme čerpať. Čím skôr začneme, tým ľahšie sa našim rodičom bude v starobe dýchať. Sú tu však aj iné, menej finančne náročné spôsoby.

"Niektorí mladí ľudia majú v rámci osobného účtu aj možnosť získať odmenu za platbu kartou, ktorú banky umožňujú posielať na iný účet," tvrdí analytička poštovej banky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy