Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Prežiť jeseň života v domove dôchodcov si nemôže dovoliť každý
Zdielať na

Prežiť jeseň života v domove dôchodcov si nemôže dovoliť každý

BRATISLAVA / Postarať sa o rodičov na dôchodku, ktorí sú ešte aj chorí, môže byť často nad naše možnosti. Pracujeme čoraz viac a preto hľadáme riešenie v domovoch pre seniorov. No tie bohužiaľ nie sú práve najlacnejšie.

Zať pani Anny začal s vybavovaním domova seniorov pred niekoľkými týždňami. Deväťdesiatjedenročná babka ostala po mozgovej príhode zo dňa na deň odkázaná na špeciálnu starostlivosť.

Mesačné náklady v zariadení sú 659 eur. Babkin dôchodok však ledva stačí na zaplatenie polovice nákladov. "Babkin dôchodok je presne 367, 50 eur," hovorí dcéra pani Anny.

Zdravotný posudok

Zať pani Anny sa chystá podať žiadosť samosprávu o príspevok, no už tri týždne čaká na posudok. Babkin pobyt v domove zatiaľ platí z pôžičky, dodnes celkovo zaplatil takmer 1 300 eur.

Bez posudku nemôžete žiadať o peniaze, no kým zdravotný stav babky posudkoví lekári zhodnotia, istý čas to trvá. "Občan si musí požiadať o posúdenie odkázanosti, do 30 dní dostane rozhodnutie," informuje hovorkyňa Bauchová z tlačového oddelenia BSK.

Čakanie na televízor

Až potom nasleduje nová žiadosť, teraz už o samotné peniaze. V praxi to ale znamená jediné, zaradenia babky do poradovníka žiadateľov. Pri tomto čakaní už ale zákon samospráve neurčuje žiadnu lehotu, dokedy to musí vybaviť. A tak môžete čakať dva týždne, ale aj rok.

"Pripadá mi to ako keď sa niekdy čakalo na farebný televízor a keď tam mal človek známeho, tak mu to vybavil skôr," opisuje zať. Zoznamy žiadateľov nie sú verejné, nahliadnuť do nich nemôžete. Poradie sa dá zistiť len telefonicky alebo mailom.

Zať pani Anny má financie asi  na tri mesiace, aby mohol zaplatiť babkin pobyt v domove. Ak dovtedy príspevok neschvália, čo bude potom, si nevie predstaviť. Vziať ju spať domov je nepredstaviteľné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy