Oblačno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Najvyššia suma vianočného príspevku má dosiahnuť 100 eur
Zdielať na

Najvyššia suma vianočného príspevku má dosiahnuť 100 eur

BRATISLAVA / Národná rada posunula do druhého čítania návrh novely zákona o poskytovaní vianočného príspevku niektorým poberateľom dôchodku. Penzisti s dôchodkom do 396,18 eura majú dostať v decembri tohto roka vyšší vianočný príspevok ako vlani.

V utorok pred hlasovaním jednotliví poslanci za opozičné poslanecké kluby po jednom sťahovali svoje opozičné návrhy zákonov. To znamená, že na  parlamentnej schôdzi sa nebude diskutovať ani o jednom opozičnom návrhu zákonov.

Poslanci sú rozčarovaní

Napriek tomu vedenie parlamentu v debatách, ktoré prebiehali na pôde rokovacej sály tvrdilo, že to nie je problém, že to rokovací poriadok umožňuje a že sa tak stávalo aj v minulosti. Poslanci sú z toho rozčarovaní a majú s tým veľký problém.

O tom svedčí aj to, že po dvoch rokoch sa opozícia dokázala zjednotiť a postaviť za jeden stôl bez ohľadu na to, k akej strane patria. Odkaz je veľmi jednoduchý. Podľa opozície boli porušené základné práva predkladať návrhy zákonov a debatovať o nich.

Z tlačovej konferencie vyšiel signál, že pôjde podanie na Ústavný súd, aby ten rozhodol či bolo, alebo nebolo porušené ich základné právo. Výsledok je taký, že opozičníci sa nebudú zúčastňovať na žiadnom hlasovaní a zdá sa, že ani na rokovaní, čo sa týka tejto schôdze. Nechcú byť súčasťou toho, keď vládna väčšina 83 poslancov Smeru hlasuje za všetko jednohlasne. 

Vianočný príspevok

Maximálna suma vianočného príspevku sa má oproti súčasnosti zvýšiť zo 75 eur na 87,26 eura. Okrem toho dôchodcovia s dôchodkom do 396,18 eura dostanú posledný mesiac tohto roka aj jednorazový príplatok k vianočnému príspevku 12,74 eura.

Najvyššia suma vianočného príspevku spolu s príplatkom tak dosiahne 100 eur a budú mať na ňu nárok penzisti, ktorých dôchodok je do 198,09 eura.

So stúpajúcou výškou dôchodku, respektíve úhrnu súm dôchodkov, sa má výška vianočného príspevku postupne znižovať, suma príplatku k príspevku však bude rovnaká až do výšky 396,18 eura. Vyšší vianočný príspevok má dostať približne 784,8 tisíca penzistov. Približne 374 tisíc penzistov s dôchodkom nad 396,18 eura si oproti vlaňajšku pohorší.

Výpočet výšky

Ak ich dôchodok čo i len o jeden cent prekročí spomínanú sumu, nebudú mať nárok na príplatok k príspevku vo výške 12,74 eura. Poškodí im aj zmena vo vzorci na výpočet výšky vianočného príspevku.

Kým vlani sa od maximálnej sumy príspevku odpočítavala desatina rozdielu medzi výškou dôchodku a životným minimom, po novom sa má od najvyššej možnej sumy vianočného príspevku odpočítavať 18 percent rozdielu medzi výškou dôchodku a životným minimom. Pri dôchodku 400 eur má byť vianočný príspevok oproti vlaňajšku nižší o 3,89 eura a pri dôchodku 450 eur má ísť o medziročný pokles o 7,89 eura.

Vianočný príspevok dostanú v decembri tohto roka poberatelia starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku, invalidného dôchodku, pozostalostných dôchodkov a sociálneho dôchodku, ak suma ich dôchodku nepresiahne 494,40 eura. Ide o hranicu, ktorá je stanovená ako 60 percent z priemernej mzdy na Slovensku za rok 2013.

Prvýkrát v roku 2006

Výdavky na výplatu vianočného príspevku majú v tomto roku dosiahnuť 81,3 mil. eur, z toho 10 mil. eur má ísť na jednorazový príplatok k vianočnému príspevku.

Vianočnú štátnu dávku vypláca Sociálna poisťovňa časti poberateľov predčasných starobných, starobných, invalidných, pozostalostných a sociálnych dôchodkov. Vianočné príspevky pre penzistov zaviedla prvá vláda Roberta Fica. Prvýkrát ich dôchodcovia s nízkou penziou dostali v decembri 2006.

Postup predsedu

Viacerí poslanci za Smer-SD kritizujú postup predsedu parlamentu Pavla Pašku a šéfky poslaneckého klubu strany Jany Laššákovej vyradiť z rokovania parlamentu desať opozičných návrhov.

Poslanci však svoje mená zverejniť nechcú. Podľa viacerých dali Paška s Laššákovou opozícii zbytočne dôvod na kritiku Smeru-SD a jej predstaviteľov. Podľa nich NR mala rokovať o všetkých bodoch, ak by zasadnutie bolo dlhé, malo sa pristúpiť k presunu zákonov na októbrovú schôdzu zákonodarného zboru.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy