Jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Výbor súhlasil, zo súdnej rady odvolali Dušana Čima
Zdielať na

Výbor súhlasil, zo súdnej rady odvolali Dušana Čima

BRATISLAVA / O týždeň si sudcovia budú voliť nástupcu Štefana Harabina. Strana Smer prišla s výmenou jedného člena súdnej rady na poslednú chvíľu, čo sa nepozdávalo opozícii. Napriek nesúhlasu Dušana Čima z funkcie odvolali.

Ústavnoprávny výbor parlamentu v utorok súhlasil s odvolaním Dušana Čima z funkcie člena Súdnej rady Slovenskej republiky. Návrh na Čimovo odvolanie predložila podpredsedníčka národnej rady Jana Laššáková.

Definitívne rozhodnutie vynesú poslanci hlasovaním v pléne parlamentu. "Z ústavnej ako aj zákonnej právnej úpravy vyplýva, že národná rada má právomoc odvolať členov súdnej rady aj pred uplynutím ich funkčného obdobia a to aj bez udania dôvodu," vysvetlila Laššáková.

Pripomenula, že v ostatných týždňoch troch členov súdnej rady vymenil prezident a jedného člena súdnej rady odvolala vláda.

Poslanec za KDH Pavol Hrušovský navrhol, aby parlament hlasoval o odvolaní Čima z funkcie až v závere septembrovej schôdze, aby sa vylúčilo, že ide o účelovú zmenu pre nové voľby predsedu najvyššieho súdu a predsedu súdnej rady.

Vymenili členov

Poslanci za Smer to zamietli. Hrušovský rovnako považuje za nezmyselné kritizovať nového prezidenta Andreja Kisku za to, že vymenil troch členov súdnej rady.

Podľa poslanca za OĽaNO Miroslava Kadúca odvolanie Čima z pozície člena súdnej rady završuje hon na čarodejnice. "Ale pán Čimo nie je čarodejnica. Netuším, prečo stratil dôveru parlamentu. Toto nie je reforma justície," konštatoval Kadúc.

Čimo podľa jeho slov mal odvahu postaviť sa ľuďom, ktorý deformovali justíciu. V súdnej rade by podľa Kadúca mali sedieť osobnosti s morálnym a odborným kreditom.

"Dôvod je jasný. Budúci týždeň bude súdna rada voliť predsedu najvyššieho súdu a predsedu súdnej rady. Smer má predstavu, ako to má vyzerať. Pán Čimo má asi inú predstavu," konštatovala poslankyňa Lucia Žitňanská.

Exministerka spravodlivosti rozumie tomu, keď vláda alebo parlament menia členov súdnej rady po nástupe svojho nového funkčného obdobia, ale keď má ísť o zmenu pre jedno konkrétne hlasovanie, považuje to za zákulisnú hru.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy