Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Ústavný súd rozhodne o vzdelaní starostov
Zdielať na

Ústavný súd rozhodne o vzdelaní starostov

BRATISLAVA / Na rozhodnutie Ústavného súdu netrpezlivo čakajú politici a všetci tí, ktorí by chceli uspieť v novembrových komunálnych voľbách. Súd by mal totiž rozhodnúť o tom, či podmienka, aby kandidáti na starostov museli mať aspoň strednú školu, nie je protiústavná.

Na Slovensku sa rozprúdila debata o tom, či by starostovia nemali mať povinné aspoň stredoškolské vzdelanie. Realitou sa to stalo koncom mája - okrem trvalého pobytu, či veku 25 rokov, musia mať záujemcovia o starostovskú stoličku minimálne maturitu, či výučný list.

Od deviatehjo júla, má ale tento zákon na stole Ústavný súd. Opozičným poslancom sa nepáči takéto obmedzovanie demokratickej súťaže. Demokracia nič nehovorí o tom, či niekto má vedieť čítať, alebo písať.

Vzniká tu však patová situácia. Ak by komunálne voľby mali bežať podľa nového zákona a Ústavný súd rozhodne až po odovzdaní registračných hárkov, niektorí kandidáti by sa mohli cítiť poškodení.

Rýchly proces

Podľa množstva bilboardov sa zdá, že voľby sú už za dverami. Čas rozhodnúť sa a odovzdať registračné hárky majú záujemcovia do 21. septembra, teda 55 dní pred voľbami.

Preto závisí aj od rozhodnutia Ústavného súdu, či niektorí budú mať vôbec tú možnosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy