Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Starosta môže mať aj osobitnú školu, tvrdí Beblavý
Zdielať na

Starosta môže mať aj osobitnú školu, tvrdí Beblavý

BRATISLAVA / Starostovia a primátori by mali mať minimálne stredné vzdelanie. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu poslancov Smeru-SD, ktorý vo štvrtok schválil parlament.

Podľa poslanca Beblavého schválený zákon nezabráni tomu, aby na starostu kandidoval napríklad človek s mentálnych postihnutím. "Ak človek má ľahké mentálne postihnutie, tak chodí na špeciálnu základnú školu a keďže je povinná školská dochádzka, musí ešte rok chodiť na osobitnú školu pre ľudí s mentálnym postihnutím," uviedol poslanec Miroslav Beblavý.

Podľa našich zákonov sa takéto vzdelanie považuje za stredoškolské vzdelanie. Vo štvrtok schválená norma vyžaduje pre kandidatúru na starostu alebo primátora minimálne stredoškolské vzdelanie. "Odkaz na stredoškolské vzdelanie neodkazuje na maturitu, ale na akékoľvek stredoškolské vzdelanie," dodáva Beblavý.

Stačí výučný list

Postačujúci je je aj výučný list či povinné desaťročné vzdelanie na osobitných školách. "Takýto človek bude podľa tohto zákona naďalej plne oprávnený kandidovať," tvrdí Beblavý.

Miroslav Beblavý poukazuje na to, že takéto vzdelanie je zhruba na úrovni piateho až šiesteho ročníka bežnej základnej školy. Na druhej strane, kým gymnazista nemá maturitu, má smolu.

Mohol kandidovať hocikto

Navrhovatelia zákona si však za svojim návrhom stoja. "Dodnes mohol kandidovať každý, kto nebol zbavený svojprávnosti," tvrdí poslanec Ľubomír Petrák (Smer-SD).

"Voľby v roku 2010 hovorili o tom, že bolo osemnásť starostov, ktorí nemali ukončenú základnú školu,"
dodal Petrák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy