Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pracujúcich dôchodcov budú môcť prepustiť bez udania dôvodu
Zdielať na

Pracujúcich dôchodcov budú môcť prepustiť bez udania dôvodu

BRATISLAVA / Na Slovensku je 122 tisíc dôchodcov, ktorí stále pracujú. Od januára už o tom, či chcú alebo nechcú pracovať, nebudú rozhodovať oni sami, ale ich zamestnávatelia. Podľa nového zákonníka ich bude možné prepustiť bez udania ďalšieho dôvodu.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny si myslí, že dôchodcovia by mali uvolniť pracovné miesta mladším a do zákonníka práce pripravuje výraznú zmenu. "Od šesťdesiatpäť rokov môže zamestnávateľ použiť paragraf a rozviazať s ním pracovný pomer," uviedol minister Ján Richter.

Richter: nie je to gilotína

Ak dosiahne človek šesťdesiatpäť rokov, zamestnávateľ už nebude musieť hľadať iné dôvody, ak bude chcieť zamestnanca prepustiť. Nový paragraf v zákonníku mu to umožní. "Nie je to gilotína. Neznamená to, že niekto automaticky musí skončiť. Je to v rozhodnutí zamestnávateľa," dodáva Richter.

Dôchodok by podľa ministra mal seniorom stačiť. Poberať spolu s ním ešte aj plat znamená len blokovanie miesta mladším. A to nechcú ani samotní seniori. "Chceme podporiť podmienky pre zníženie nezamestnanosti mladých ľudí," uviedol predseda Jednoty seniorov Ján Lipiansky.

Zmeny na úradníckych miestach

Podobnú zmenu navrhovala opozícia v minulosti viackrát. Bezúspešne. Rozhodnutie ministra preto víta. "Treba umožniť firmám uvoľniť človeka zo zamestnania, keď už má dôchodkový vek," tvrdí poslanec Ľudovít Kaník.

Podľa analytikov sa zmeny prejavia skôr na úradníckych miestach ako v súkromných firmách. "Bude sa to týkať verejnej správy, kde sú tabuľkové platy a dôležité vzťahy s vedením," myslí si analytik Richard Ďurana.

Pracujúci dôchodcovia podľa niektorých nie sú príčinou nezamestnanosti a to, že ľuďom s bohatými skúsenosťami zakážeme pracovať situáciu nerieši.
Ministerstvo má však zmenu už pripravenú. "Účinnosť predpokladáme od 1. januára 2015," dodal Richter.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy