Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Šetriť treba nielen na svoj dôchodok, ale aj na rodičov
Zdielať na

Šetriť treba nielen na svoj dôchodok, ale aj na rodičov

BRATISLAVA / Tisícky slovenských dôchodcov by si bez finančnej injekcie od svojich blízkych nevedeli zadovážiť ani základné veci. Mnohí o tom vedia, preto si už teraz šetria na svoj dôchodok. Málokomu však napadne, že začať šetriť, by mal už na dôchodok svojich rodičov.

Pani Magdaléna vychovala osem detí. Dnes sa o ňu starajú práve ony. V opačnom prípade by si 74 ročná žena nemohla dovoliť ani jedno teplé jedlo denne. Ako sama hovorí, z dôchodku 350 eur sa žije veľmi ťažko.

"Z toho vyplatím telefón, televízor, rádio a ešte na plyn. Keď si zaplatím, tak mi veľa neostane," hovorí pani Magda.

K tomu ju ešte trápia aj zdravotné problémy s nohami. Pred rokom bola pripútaná k posteli. Aj preto jej prispievajú na život deti ďalšími 350 eurami mesačne. Vďaka tejto finančnej injekcii navštevuje pani Magda denný stacionár, kde sa o ňu cez deň postarajú.

Slovenská realita

Pani Magda má šťastie, že toľko detí. Ôsmim ľuďom sa na 350 eur mesačne skladá ľahšie, ako keby to mali platiť dvaja, prípadne iba jeden. Ročne toto takzvané vreckové vyjde na takmer 4 200 eur. Keďže o seniora sa treba starať aspoň desať rokov, našetriť by ste si mali neuveriteľných 42 000 eur.

"Rodiny budú musieť viac rátať aj s touto situáciou a akumulovať zdroje. Bolo by vhodné keby aj štát pritom pomohol nejakými nástrojmi sociálneho poistenia, pripoistenia, aby stimuloval tieto schopností ľudí," myslí si sociologička Gabriela Lubelcová.

Rozprávka o troch grošoch, tak nie je iba rozprávkou, ale každodennou realitou a budúcnosťou slovenských domácností.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy