Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Korupcia vládne svetu. Slovensko je na chvoste EÚ
Zdielať na

Korupcia vládne svetu. Slovensko je na chvoste EÚ

Zdroj: Transparency Interantional

BRATISLAVA / Každá jedna krajina na svete sa potýka s korupciou, či už v menšej alebo väčšej miere. Medzinárodná mimovládna organizácia bojujúca proti korupcii, Transparency International, vytvorila na základe informácií od expertov z celého sveta index vnímania korupcie. Ani jedna krajina nedosiahla stopercentné skóre. Slovensko skončilo na 54. mieste.

Slovensko je 54. najčistejšou krajinou na svete so skóre 50. Česko je ešte o jednu priečku vyššie. Pre porovnanie, "najčistejšie" Dánsko má skóre 92. Máme však pozitívnu tendenciu - naše skóre je totiž v roku 2014 o niečo lepšie, ako v predchádzajúcich dvoch rokoch (47, 46).

V rámci krajín Európskej únie a západnej Európy je Slovenská republika šiesta od konca. Horšie sú na tom len Rumunsko, Taliansko, Grécko, Bulharsko a Chorvátsko. 

Vyplýva to z už dvadsiatej správy mimovládnej organizácie Transparency International, ktorá vytvorila zoznam krajín sveta podľa indexu vnímania. korupcie. Tohtoročný index zahŕňa 175 krajín a teritórií.

Presné dáta nie sú

Korupcia sa definuje ako zneužitie postavenia vo svoj prospech a výrazne ohrozuje spravodlivosť i hospodársky rozvoj krajiny. Toto sa odráža na vzrastajúcej nedôvere verejnosti v úrady.

Transparency International pre svoj výskum využila prieskumy a hodnotenia týkajúce sa korupcie. Nezabudla však dodať, že žiaden absolútny spôsob, ako zmerať korupciu, neexistuje. 

Nedostatočné tresty a ignorancia potrieb

Index znázorňuje vnímanú úroveň korupcie verejného sektora vo svete.

Skóre krajín alebo území ukazuje vnímanú mieru korupcie vo verejnom sektore na škále od 0 (vysoká miera korupcie) do 100 (minimálna miera korupcie).

Okrem toho uvádza pozíciu jednotlivých krajín navzájom i v rámci väčšieho regiónu. Slabé skóre odzrkadľuje rozšírenú korupciu, nedostatočné tresty za úplatkárstvo a poukazuje na to, že verejné inštitúcie nereagujú na potreby občanov.

Podľa výsledkov, je korupcia najvýraznejšia v Somálsku a KĽDR. Nasleduje Sudán a Afganistan. Najmenej úplatkov podľa analýzy berú v Dánsku. Vysoké hodnoty indexu má i Nový Zéland, Fínsko, Švédsko či Nórsko.

Najčítanejšie správy