Oblačno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Lekár Peter Lipták vysvetľoval svoje výroky o korupcii na polícii
Zdielať na

Lekár Peter Lipták vysvetľoval svoje výroky o korupcii na polícii

BRATISLAVA / Praktický lekár Peter Lipták vypovedal pred vyšetrovateľom Národnej protikorupčnej jednotky. Vysvetľoval svoje výroky o tom, ako berie od svojich pacientov peniaze a vecné dary. Polícia zisťuje, či nejde skôr o úplatky.

Praktický lekár Peter Lipták na stretnutie s vyšetrovateľom meškal. Podľa jeho slov polícia vyšetruje korupciu. "V políciu mám veľkú dôveru, takže verím, že to bude tak, ako má byť," uviedol Lipták pred stretnutím na polícii.

Liptáka polícia predvolala po tom, čo povedal, že ročne prijíma od svojich pacientov dary za niekoľko tisíc eur. Podľa vlastných slov vystupuje v kauze ako svedok.

V predsieni obvinenia

"Bolo mi vysvetlené, že som v predsieni obvinenia," uviedol Lipták.

"Bolo na mňa podané trestné oznámenie. Na koho je podané trestné oznámenie, toho nemusia hneď obviniť, ale dostane sa do predsiene pred obvinením," dodal Lipták. Podľa jeho slov, ak zistia určité skutočnosti, nasleduje obvinenie alebo oslobodenie.

O Liptákovi do tridsiatich dní

Výsluch Petra Liptáka skončil po hodine a pol. "Národná kriminálna agentúra sa výrokmi všeobecného lekára k darom od pacientov začala zaoberať okamžite po ich zverejnení," uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

"V súčasnosti je vec pridelená vyšetrovateľovi Národnej protikorupčnej jednotky, ktorý po zadovážení a vyhodnotení potrebných podkladov, okrem iného aj výpovede vypočutej osoby z dnešného dňa (12.02.2015), rozhodne o ďalšom postupe v súlade s trestným poriadkom," dodala Baloghová. 

Vyšetrovateľ musí rozhodnúť o osude Petra Liptáka do tridsiatich dní.

Pozrite si reportáž Klaudie Suchomel Guzovej:

Slová praktického lekára Petra Liptáka o tom, že nemá problém s prijímaním úplatkov, pobúrili celú verejnosť. Okamžite zasiahol generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

"Nemienim sa sústrediť na nepodstatné úplatky, ktoré nejakým spôsobom nebránia fungovaniu zdravotného systému," uviedol Lipták.

"Pán doktor vyjadril svoj názor neuveriteľne prízemným spôsobom, ktorý dehonestuje prácu všetkých slušných a čestných lekárov na Slovensku," uviedla hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo Monika Palúšková. 

Zatiaľčo sa Lipták pre TV JOJ vyhlásil, že úplatky neberie, pre televíziu Markíza uviedol, že od pacientov berie dary, aby ich mohol liečiť.

Lipták neskôr vysvetlil, že peniaze, obrazy a dary berie len tak. S darcami ako lekár neuzatvára žiadne zmluvy o darovaní a nevedie ich ani v účtovníctve. "Ja som fyzická osoba. Dary sa prijímajú podľa občianskeho zákonníka a nie je potrebný žiadny bloček," uviedol Lipták. 

Pozrite si rozhovor s Petrom Liptákom:

Trestné oznámenie

Na Liptáka podala trestné oznámenie trojica politikov Daniel Lipšic, Ľubomír Galko a Igor Matovič. Ako povedal Lipšic na tlačovej besede, viacerí lekári berú úplatky ako normu, čo je choré.

Upozornil, že korupcia v zdravotníctve je na najvyššej úrovni, čoho príkladom bola kauza nákupu CT prístroja v piešťanskej nemocnici, ale je aj na najnižšej, u lekárov. "Je najväčší hyenizmus brať úplatky v medicíne,“ vyhlásil Lipšic.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy