Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Marián Magát je zbabelejší a hlúpejší než sme dúfali
Zdielať na

Marián Magát je zbabelejší a hlúpejší než sme dúfali

Demokracia sa konečne začína brániť, ďalšieho z lídrov neonacistickej scény na Slovensku postavia pred súd. Marián Magát, ktorý bude čeliť obžalobe z popierania holokaustu, vo videu uverejnenom na sociálnej sieti už teraz pofňukáva, že ho idú trestať za názor. Nuž, aj keby to bola pravda, nie je veľmi konzistentné, keď sa nacista dovoláva akurát demokratických práv a slobôd. Zvlášť, keď v tom istom videu sa vyhráža prevratom a zabíjaním.

Keď sa dozvedel, že mu reálne hrozí až osem rokov, Magátovi zrejme povolili všetky zvierače. Vytryskli z neho aj také verbálne exkrementy, ktoré by za normálnych okolností azda radšej zadržal: „Tento systém musíme zničiť skrátka,“ rozohňuje sa vo videu. „Musí prísť prevrat a hentí haj... hentie prašivé psy musia byť potrestané tými najvyššími trestami. Ja milujem tie čínske procesy, za korupciu napríklad, a tie rozsudky. Myslím, že tak nejako by to malo skončiť,“ vyhráža sa aj zabíjaním.

Nuž, verejná výzva k násilnej zmene ústavného zriadenia a volanie po popravách politických oponentov je niečo, čo by malo samé o sebe stačiť na nejaký ten pobyt za mrežami. Závisí od toho, či demokracii priznávame právo na sebaobranu. Princíp je jednoduchý: neexistuje hrubšie porušenie pravidiel, ako zabitie človeka. Výnimkou sebaobrany. Ak niekto ohrozuje životy iných a neexistuje iný spôsob ako mu v tom zabrániť, je možné ho beztrestne zabiť.

Magát je presvedčený neonacista. Je to obdivovateľ Adolfa Hitlera, popiera holokaust, odmieta demokraciu, sľubuje násilný prevrat, zmenu režimu a zabíjanie. Keby to bol osamelý hyperagresívny primitív, dalo by sa nad ním mávnuť rukou. Lenže Magát nie je osamotený. V parlamentných voľbách kandidoval za stranu, ktorá je dnes v zákonodarnom zbore. Je hrozbou, ktorú naozaj treba eliminovať.

Magát je politickým ekvivalentom opilca, ktorý na vás máva ostrým nožom a huláka, že vás zabije. Nie ste povinný čakať, kým vás doreže. Ak máte zbraň, teraz je čas ju vytasiť. A ak neprestane, môžete strieľať. Pokiaľ ste policajt a on ohrozuje aj iných, je to dokonca vaša povinnosť. Represívne zložky štátu sú povinné chrániť demokraciu aj svojich občanov, ktorých by úspešný nacistický prevrat smrteľne ohrozil.

Pri všetkej úcte k prezumpcii neviny, to ani nemuselo byť zložité. Magátove ciele sú jasné, a nemá sa z nich ako vykrútiť. Darmo sa pokúša svoje nacistické vízie a odkazy maskovať, keď raz musia byť jasné práve tým najsimplexnejším nenávistným lúzrom, akých v krajine máme. Ak Magátovej reči dokáže porozumieť jeho cieľovka, pochopí ju aj negramotný oligofrenik, nieto sudca.

Namieste nie sú ani obavy, či z Magáta náhodou neurobia mučeníka. Je Miki Černák mučeníkom mafie? Alebo profesor Viliam  Fischer mučeníkom úplatných lekárov? Nacisti a fašisti patria za mreže, nie do zákonodarného zboru. A keby ničím iným, práve svojím posledným videom sa Magát k svojim cieľom otvorene priznáva. Je, našťastie, ešte zbabelejší a  menej bystrý, ako sme vôbec dúfali.

Súvisiace články