Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Fico by mal zostať v Bonaparte. Dépeháčkarsky brloh ho dokonale reprezentuje
Zdielať na

Fico by mal zostať v Bonaparte. Dépeháčkarsky brloh ho dokonale reprezentuje

Robert Fico už nemá veľmi na výber. Sľúbil, že ak Ladislava Bašternáka z niečoho obvinia, z Bonaparte sa bez váhania vysťahuje. Nikto nečaká, že už túto noc strávi v hoteli alebo požiada o pohostinnosť niekoho z kolegov – trebárs mladú Troškovú. Ale ak ešte aspoň sám pripisuje svojej cti nejakú zostatkovú hodnotu, mal by v tomto okamihu usilovne prehľadávať ponuku podnájmov.

Fico o svojom bývaní len pred mesiacom povedal verejne, v rozhlase, že „akonáhle bude vznesené obvinenie, tak pochopím, že tam jednoducho nemôžem zostať". Niežeby doteraz mohol. Finančne by si síce mohol dovoliť aj lepšie, no politicky je to luxus, na ktorý nemal už ani v lete. Je absolútne jedno, koľkých podozrivých tejto kauzy oslobodia pre nedostatok dôkazov. Málokto Ficovi naozaj uverí, že bývanie v luxusnej bytovke nebolo jeho podielom z ulúpenej DPH. Bonaparte je dnes ikonou politickej korupcie. Ak odtiaľ premiér veľmi rýchlo neutečie, stane sa jeho politickým hrobom.

Netreba sa, samozrejme, vžívať do predstavy, že aj Bašternák bude mať aspoň na pár rokov ubytovanie postavené a hradené z našich spoločných peňazí. Ak je pravdou, čo si o ňom myslíme, budú ho musieť aj naďalej chrániť. Stále je to „náš človek“. Nie preto, že ho ľúbia. Naopak. Neľúbia ho natoľko, aby sa s ním 15 rokov túžili deliť o neveľkú celu.

Ak si spomenieme na „analógový svet“ Roberta Kaliňáka - na jeho „svet kešu“, je zázrak, že sa našiel niekto, kto si dovolil Bašternáka obviniť. Veď z Fica urobil bezdomovca a z ministra vnútra obchodného partnera dépeháčkara. V Mečiarovom svete, nie tak dávno, sa za takéto prešľapy rovno kopalo do gúľ. Ak niekto napriek všetkému našiel odvahu i dostatok dôkazov, znamená to, že politická elita už ani nevie, čoho sa má báť viac: vyšetrovania a možných trestnoprávnych následkov, alebo tvrdohlavého prikrývania a prípadnej defenestrácie.

Povedzme si narovinu, že v krajinách s citlivejšími občanmi a chúlostivejšími politikmi by už asi padla celá vláda. Trebárs v takom Rumunsku. My tu, pod najmenšími veľhorami sveta, máme miernejšie povahy. Budeme spokojní, ak si „preceda“ pobalí kufre a z dépeháčkarského brlohu vypadne.

Pritom by nám malo byť úplne jedno či dá Bašternákovi výpoveď z nájmu. Pokiaľ sa Fico nebude sťahovať mimo hlavného mesta, trebárs do Leopoldova alebo Ilavy, pokojne môže zostať v Bonaparte. Aspoň má bývanie, ktoré dokonale reprezentuje jeho spôsob vlády.