Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
U Rusov by kupoval len hlupák alebo zradca
Zdielať na

U Rusov by kupoval len hlupák alebo zradca

V čase, keď chodil Peter Gajdoš na vojenskú školu, hovorilo sa vojakom z povolania „guma“ alebo „zelený mozog“. Oboje odkazovalo na nie práve oslňujúci intelekt typického príslušníka československej ľudovej armády. Napriek tomu je nemožné, aby nominant SNS na poste ministra obrany ani netušil čo činí, keď predlžuje závislosť slovenského letectva od ruskej techniky. Možno to nie je práve Einstein slovenského vojenstva, no presne vie, kto je jeho spojencom a nepriateľom. Aj ktorému z nich práve napomáha.

Urobiť z generála tejto generácie ministra obrany je nápad hodný kapitána Danka. Nie kapitána Ivana Danka z Červenej horúčavy, so Schwarzeneggerom, ale Andreja, vedúceho slovenského parlamentu. Gajdošova obhajoba Dankovej hodnosti napokon veľmi presne ukázala jeho mentálny svet: „Sila rozkazu je viac ako zákon!“ Od roku 1982, keď vyšiel z vojenskej školy a začal svoju kariéru ako veliteľ roty, sa neposunul nikam.

Bolo by vlastne veľmi uveriteľné, že slovenskému ministrovi obrany prosto len zostala hlava vypláchnutá sovietskou propagandou, takže skutočne verí, že nad ruské lietadlá niet. Aj by bolo príjemné tomu uveriť, pretože by to malo jednoduché riešenie. Kapitán Danko by v súlade so svojimi koaličnými záväzkami vydal svojmu generálovi rozkaz nakúpiť Gripeny, na ktorých lietajú aj naši susedia, a bolo by po afére.

V skutočnosti, žiaľ, neexistuje možnosť, že ide len o nie práve bystrý nápad, ktorý vybublal z trochu pomalšieho zelenkavého mozočka. Možno keby bol v hre len odklad nákupu stíhačiek, ktoré sú v NATO štandardom. Lenže rezort si priamo vyžiadal aj ponuku na ruské Migy.

Ruská federácia považuje NATO za nepriateľský subjekt. Slovenská republika je v NATO. Slovenskú republiku považuje Rusko, úplne samozrejme, za nepriateľskú krajinu. Neoficiálne sme pre Kremeľ zradcovia, ktorí sa otočili ríši chrbtom a spolčili sa s jej nepriateľmi. Oficiálne považuje Moskva rozpad sovietskeho impéria za fatálnu chybu, ktorú chce napraviť.

Vyžiadať si cenník Migov nie je zbabrané odborné, ale dobre premyslené politické rozhodnutie. Váhať sa dá medzi švédskymi Gripenmi a americkými F16. Nadšenci letectva sa o tom dokážu hádať hodiny. Ale nakupovať zbrane u nepriateľa môže len hlupák, alebo zradca.

Gajdoš bol osobným tajomníkom Jána Siteka, čiže ministra obrany Slotovej SNS v Mečiarovej vláde. V tej Mečiarovej vláde, ktorá urobila všetko preto, aby Slovensko nemalo šancu vstúpiť do Severoatlantickej aliancie ani do Európskej únie a zostalo v ruskej sfére vplyvu. Toto nie je len o Gajdošovi. Takéto je celé ideologické pozadie národniarov, ich predsedu vrátane. Na veľké šťastie Roberta Fica však Danka nevyniesla do predsedníckeho kresla jeho hodnotová pevnosť, ale podnikateľské pozadie partaje.

Fico by si vlastne luxus proruských a protizápadných nacionalistov vo svojej vláde dovoliť vôbec nemohol, keby sa nemohol spoľahnúť na racionálnych obchodníkov za nimi. Tí si hejslovácku partaj kúpili ako takú politickú jazdenku. Mala síce dokrčené plechy a motor mlel z posledného, ale natlačili do nej trochu peňazí, takže sa voľajako doredikala až do parlamentu aj do vlády.

S trochou šťastia pôjde len o normálne, slušné a štandardné vypaľovanie podľa pravidiel slovenskej politiky. Premiér prihodí akcionárom SNS nejaký výživný biznis a ich národniari mu prestanú blokovať strategické časti obrannej politiky, bez ktorých nebude môcť o európskom jadre ani snívať.

Pokiaľ však má Fico smolu, ide o ďalšiu vzburu veriacich nacionalistov proti ľuďom, ktorí si ich stranu kúpili, keď s ňou Slota politicky skrachoval. Už sa vidia ako gubernátori Slovenskej oblasti Ruskej federácie a budú na uskutočnení tejto vidiny tvrdo pracovať. V tom prípade s nimi Fico vládnuť nemôže a mal by sa ich zbaviť okamžite. Inak ho podrazia v nejakom kritickom okamihu a naozaj uspejú.

Súvisiace články