Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ficove krívajúce osly
Zdielať na

Ficove krívajúce osly

Koľkokrát tak asi za ostatný mesiac preklial Robert Fico okamih, v ktorom vymyslel slovo zlepenec? Karma je vraj zdarma, no premiér si na ňu poctivo zarobil vlastnou hlavou. Za všetku tú politickú nekultúru, ktorú jeho vlády priniesli, si v súčasnom volebnom období Andreja Danka zaslúži. A Jána Richtera k tomu, ako karmický úrok.

Nielen politici majú sklon zabudnúť, že sú iba ľudia. Často si to prestane uvedomovať aj ich volič. Preto hľadá v politike zložité motívy. Okrem Fica tu ale nikto nehrá šach. Tí lepší hrajú dámu. Ostatní sa hrajú na piesku.

Keď Ján Slota definitívne vyhorel, vybrali za jeho nástupcu Andreja Danka. Bol ambiciózny, ale poslušný. Vyššiu kvalitu v ňom nikto nehľadal. Otvorili mu dvere do médií a pretlačili ho do parlamentu. Našli by ste aj bystrejších ľudí, ktorí by v seba na poste predsedu národnej rady hlboko uverili. Spomeňte si na Sulíka, ktorý to dal a zostrelil vlastnú vládu. Alebo na Pašku, ako škrtal a prepisoval zákony. Dokonca aj Gašparovič sedel práve na tej stoličke, keď nazval hlavu štátu starým ujom.

Vedúci parlamentu, to ja taká zvláštna pozícia. Druhý najvyšší ústavný činiteľ. Honor je to preveľký, ale reálnu moc nemáte žiadnu. Každý minister, ktorý formálne závisí od vás, má väčšie možnosti. Frustrácia musí byť obrovská. Ak ste už predtým mali nejaký komplex, toto vám ho spoľahlivo nafúkne do prasknutia.

Danko prosto uveril, že je predurčený na väčšie veci. Keď ho premiér definitívne naštval požiadavkou, aby odstúpil minister Plavčan, poslal mu výpoveď koaličnej zmluvy. „Mňa nebude on dráždiť. Pôjdem až na doraz,“ odkázal vtedy Ficovi. Bolo to úprimné a pravdivé. Akurát to dlho nevydržalo. Plavčan musel ísť a navonok to vyzeralo, že kapitán dostal hroznú nakladačku od predsedu vlády. V skutočnosti mu dali päťadvadsať po holom egu ľudia, ktorí predsedu SNS stvorili. V návale emócií vypovedal najlukratívnejšiu obchodnú zmluvu, akú mohli v tejto krajine získať.

Lenže politická strana v konečnom dôsledku nie je firma. Sú v nej členovia, stranícky aparát, poslanci. Tí v seba často tiež veria a z obchodov nie vždy profitujú. Ak sa postavia za svojho predsedu, môže s nimi partaj doslova uniesť.

Danko, povzbudený svojimi vernými, vstúpil do mocenského ringu aj druhýkrát. Za Plavčanovu hlavu žiadať na výmenu Richterovu bolo odvážne a treskúco hlúpe.

Jasné, Richter sa previnil omnoho odpornejším spôsobom, ako Plavčan. Ešte aj v base si viac vážia zlodejov ako „prcačkárov“. Kým Plavčan prikrýval len vykrádanie eurofondov, Richter držal chrbát resocializačnému zariadeniu, ktorého personál súložil s neplnoletými chovankyňami. Tvrdo a bez lásky - vieme minimálne o jednom zašívanom konečníku. Keby kradlo desať Plavčanov po desať funkčných období, nebolo by to také poburujúce a nechutné, ako jediný deň Richtera na čele rezortu sociálnych vecí.

Lenže Plavčan bol iba politický nominant, bezvýznamný úradníček. Richter je generálny manažér Smeru. Ten by vám vedel porozprávať také veci... že by vás potom asi musel zastreliť. Keď túžil Danko po niečom, čo by vyzeralo ako odvetný úder a vrátilo mu zdanie stratenej mužnosti, mal si vypýtať Druckera. Trebárs za ten malér s rádiológmi v NÚSCH. Mal by aspoň nádej na úspech. Richter je ale nedotknuteľný. Človek nemusí mať ani priemernú inteligenciu, aby mu to bolo jasné.

Keby hlasovala SNS spoločne s opozíciou proti ministrovi vlastnej vlády, Fico by s Dankom ďalej vládnuť nemohol. Musel by riskovať rekonštrukciu vlády a nebezpečnú hru s kupovaním poslancov, alebo predčasné voľby. Teoreticky by rok v opozícii vydržal - dnešná alternatíva k Smeru by dlhšie vládnuť nevydržala. Fica však tlačí širší kontext.

O dva týždne sú v Nemecku voľby. Zatiaľ je ich favoritkou Angela Merkel. Ak vyhrá, začne spolu s Francúzmi formovať tvrdé jadro EÚ tempom, ktoré ešte mnohých zaskočí. Čaká nás kritický rok. Ak ho Fico stratí, už nebude mať o čo bojovať. Lebo to nie je tak, že by po nás v tom jadre neodolateľne túžili. Zatiaľ nás len nemajú prečo odmietnuť.

Tentoraz to ešte dopadlo pre premiéra dobre, Danko je však stabilný ako Matovič a lojálny ako Sulík. Dotiahnuť to s ním do konca funkčného obdobia a do európskeho jadra bude stáť Fica ešte veľa bezsenných nocí. No keď prinesiete do strany veľa peňazí získaných vlastnou hlavou, nevyhnutne za nimi prídu aj takí ako Richter. A potom už nemôžete byť veľmi prieberčiví ani pri výbere koaličných partnerov. Zlepíte, čo sa dá.

Za Richtera i Danka si môže Fico sám. Lepších si nezaslúži. Bude nás musieť do toho jadra dovliecť na krívajúcich osloch.

Súvisiace články