Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
O SDKÚ len dobre. Alebo nič
Zdielať na

O SDKÚ len dobre. Alebo nič

BRATISLAVA / Kopať do mŕtvoly sa nielen nepatrí, ale nie je to ani žiadna zábava. Posledné preferencie SDKÚ-DS by teda ani nemali byť témou komentárov. Načo? O tejto partii už len dobre, alebo nič.

No azda sa predsa oplatí, aspoň na chvíľu, vrátiť sa k tomu dobrému. Pretože to naozaj nebývala strana lúzrov s hypertrofovanými ambíciami nepriamo úmernými ich schopnostiam.

Strana Mikuláša Dzurindu nielen vypratala Vladimíra Mečiara na smetisko politických dejín a zabránila tomu, aby sme sa dnes po boku Bieloruska uchádzali o členstvo v Putinovej Euroázijskej únii, ale aj zrealizovala kľúčové reformy, vďaka ktorým sme už dávno v Únii európskej.

Pôvodný projekt, SDK, sústreďoval top osobnosti protimečiarovskej opozície. Bolo to účelové volebné združenie politických lídrov, pretože Mečiarov režim zakázal vytváranie volebných koalícií. Po voľbách sa mali všetci vrátiť do materských strán. Väčšina sa ale nevrátila a Dzurindove kanibalské hody v podstate prežilo iba KDH. Dzurinda nebol len brilantný majster politických hier, ale, nech nám už spomienkový pesimizmus našepkáva čokoľvek, aj skutočný líder.

No to, že je niekto rodeným vodcom, zďaleka neznamená, že nerobí chyby. Aj Dzurinda ich narobil množstvo, ale fatálnou pre jeho stranu sa ukázala tá, ktorá je medzi „mocnými“ azda najrozšírenejšia – nedokázal si pripustiť vlastnú smrteľnosť.

Dzurinda nevychoval žiadneho nástupcu. Kohokoľvek, kto mal patričné schopnosti a potenciál, považoval za priameho konkurenta a hrozbu. Akoby sa chystal viesť stranu minimálne do konca tohto tisícročia. Schopní ľudia buď znechutení odišli, alebo ich zlikvidoval.

Azda najkrikľavejším príkladom bola Iveta Radičová, ktorá predstavovala podstatne väčší potenciál, ako celá strana dohromady, ak od nej odrátame Dzurindu a Ivana Mikloša. Po tom, ako ju práve oni dvaja aktívne topili, už ako svoju vlastnú premiérku, len aby ukázali, že bez Dzurindu to fakt nejde, pochopili už aj úplní tupci, že zostávať v SDKÚ nemá zmysel.

Zostal zvyšok. A ten má práve na toto: tri percentá. Menej, ako skrachovaná SNS bez Slotu.

Súvisiace články