Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Som najlepší, lebo som nestranný, tvrdí Harabin
Zdielať na

Som najlepší, lebo som nestranný, tvrdí Harabin

BRATISLAVA / Premiér Robert Fico sa nebude angažovať v ďalšom postupe súdnej rady, ktorá v prvej ani opakovanej voľbe v pondelok v Sobranciach nezvolila nového predsedu najvyššieho súdu.

"Vôbec sa nebudem snažiť čokoľvek robiť, ovplyvňovať. Je to vec len a len súdnej rady, ako bude postupovať a aké prijme rozhodnutia v tejto veľmi vážnej personálnej otázke," povedal Fico.

Súdna rada v pondelok večer nezvolila nikoho z pôvodnej trojice a potom dvojice kandidátov, medzi ktorými bol súčasný predseda NS SR Štefan Harabin, predsedníčka občianskoprávneho kolégia NS SR Jana Bajánková a predsedníčka senátu správneho kolégia najvyššieho súdu Zuzana Ďurišová.

Prečítajte si komentár Arpáda Soltésza k voľbe predsedu najvyššieho súdu

Fico: rešpektujem rozhodnutia orgánov

"Vždy rešpektujem rozhodnutia orgánov, ktoré sú na to určené," uviedol premiér a pripomenul, že takisto rešpektuje rozhodnutia a nálezy ústavného súdu. Povedal, že nechce komentovať ani to, čo sa na súdnej rade dialo. "Ja teraz nehovorím o členoch súdnej rady, hovorím o niekom inom. Toto politici ani mimovládne inštitúcie nemôžu robiť, čo robia," dodal predseda vlády.

Fico sa k jednotlivým kandidátom vyjadrovať nechcel. "My sme sa jasne postavili k voľbám predsedu najvyššieho súdu v tom, že minister spravodlivosti predložil kandidáta, ktorý podobne ako žiadny iný nezískal väčšinu v súdnej rade. Týmto sa pre mňa tento proces končí a budem čakať, ako sa súdna rada rozhodne a čo urobí," uviedol. 

Harabin: som politicky nezávislý

"Pán predseda vlády so mnou pred voľbou hovoril ako s priateľom o tom, že by mi neodporúčal. Sme aj naďalej priatelia. Povedal som, že dôveru sudcov nemôžem sklamať," dodáva Harabin.

"Mám najlepší mandát na to byť predsedom najvyššieho súdu, lebo som nezávislý od pravice, ľavice aj budúceho prezidenta," tvrdí Harabin. Na otázku či Fica žiadal Harabin pred voľbou o podporu, premiér povedal "čo pomôže? aká podpora? súdna rada rozhoduje, nie ja".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy