Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Harabin skončil, v Sobranciach ho nezvolili
Zdielať na

Harabin skončil, v Sobranciach ho nezvolili

SOBRANCE / V blízkosti našej východnej hranice s Ukrajinou, v kultúrnom dome v Sobranciach, sa v pondelok zišiel najvyšší orgán súdnictva – Súdna rada. Jej členovia volili nového šéfa najvyššieho súdu.

V druhom kole získal Štefan Harabin 6 hlasov, Jana Bajánková 5. Súdna rada vyhlási novú voľbu, v ktorej už Harabin, Bajánková ani Ďurišová kandidovať nemôžu.

Keďže ani jeden z kandidátov nezískal potrebných desať hlasov, budú sa do 120 dní konať nové voľby. Výsledky volieb potvrdil Peter Straka, predseda volebnej komisie.

Výsledky 1. kola: Štefan Harabin– sedem hlasov. Proti boli dvaja a ostatní sa zdržali. Jane Bajánkovej dalo svoj hlas päť členov súdnej rady, proti bol jeden a ostatní sa zdržali. Za Zuzanu Ďurišovú hlasovali traja členovia súdnej rady, proti nebol nikto, ostatní sa zadržali.

Chaotická voľba

Pre rozdielne právne názory na voľbu predsedu Najvyššieho súdu rokovanie súdnej rady odročili o pol hodiny. Bola narýchlo zriadená mandátová komisia, ktorá má overiť, či návrhy spĺňajú podmienky.

Po prestávke súdna rada schválila, že predseda sa bude voliť. Začínajú prezentácie vo vyžrebovanom poradí - Zuzana Ďurišová, Jana Bajánková a Štefan Harabin. Každý z nich dostane priestor maximálne 20 minút.

Komisia osvedčila, že všetky tri návrhy kandidátov na predsedu Najvyššieho súdu splnili podmienky. Komisia ich posudzovala podľa zákona a nie podľa rokovacieho poriadku súdnej rady.

TV JOJ/Peter Sabo

Petíciu podpísalo 11 000 ľudí

Pred začiatkom rokovania prišiel na pódium za Štefanom Harabinom Gábor Grendel (NOVA) a odovzdal mu petíciu s výzvou súdnej rade, aby zabránila jeho opätovnému zvoleniu. V petícii, ktorú podpísalo 11-tisíc občanov, žiadajú aj prezidenta Ivana Gašparoviča, aby nevymenoval Harabina za predsedu najvyššiu ani keby ho opätovne zvolili.

Petíciu proti znovuzvoleniu Štefana Harabina do čela najvyššieho súdu, ktorú iniciovali ľudia zo strany NOVA, už podpísalo vyše 11-tisíc ľudí. Podpísané hárky odovzdajú zástupcovia petičného výboru Súdnej rade pred pondelkovou voľbou nového šéfa Najvyššieho súdu v Sobranciach.

Petícii hnutia NOVA s názvom Nechceme sa za súdnictvo červenať! podpísalo množstvo známych osobností. Okrem iných aj Iveta Radičová, Zuzana Kronerová, Anna Šišková, Lukáš Latinák, Alexander Bárta, Tomáš Maštalír, Henrieta Mičkovicová, Petra Polnišová, Richard Stanke, Szidi Tobias, Ľuboš Kostelný, Matej Landl, Juraj Kemka, Robert Roth a ďalší.

"Ľudia po prezidentských voľbách pochopili, že ani tí najmocnejší nemajú vopred vyhraté. Že má zmysel ozvať sa", zhodnotil petičnú akciu predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic.

V súboji o kreslo nového predsedu Najvyššieho súdu sa stretnú traja súperi - súčasný predseda Štefan Harabin, predsedníčka občianskoprávneho kolégia a sudkyňa Jana Bajánková a predsedníčka senátu správneho kolégia Zuzana Ďurišová.

Nie je dôvod nevymenovať

Prezident Ivan Gašparovič nesmie vymenovať predsedu najvyššieho súdu ani ústavných sudcov. Podľa právneho stanoviska môže sudcov a predsedu najvyššieho súdu vymenovať Kiska, lebo sa tieto funkcie uvoľnia až počas jeho funkčného obdobia.

V prípade, že by Súdna rada zvolila za predsedu Najvyššieho súdu Štefana Harabina alebo kohokoľvek z iných kandidátov, ani súčasný, ale ani budúci prezident by nemal mať dôvod ho do funkcie nevymenovať. Vyhlásil to prezident Ivan Gašparovič.

"Pokiaľ ide o vymenovanie, ak by bol ďalej zvolený za predsedu, tak prezident súčasný alebo budúci nemá dôvod ho nevymenovať, pretože to je úplne iná situácia, ako keď som ja nevymenoval generálneho prokurátora, kde som namietal korupciu, falšovanie volebných lístkov, kde som namietal zmenu zákona počas voľby, nerešpektovanie ústavného súdu, postup pána kandidáta pri vypočúvaní svedkov," vysvetlila hlava štátu. Ak by bol Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora vymenoval, určite by mu to v budúcnosti podľa Gašparoviča vyčítali.

Životopisy kandidátov si môžete prečítať TU.

TV JOJ/Peter Sabo

V Kultúrnom dome v Sobranciach rozhodujú o osude slovenského súdnictva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy