Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Najvyšší súd by mala viesť morálna a odborná autorita, tvrdí Kiska
Zdielať na

Najvyšší súd by mala viesť morálna a odborná autorita, tvrdí Kiska

BRATISLAVA / Najvyšší súd by mala viesť morálna a odborná autorita. Vyhlásil to na tlačovej konferencii v Bratislave zvolený prezident Andrej Kiska. Zároveň vyzval členov Súdnej rady, aby k voľbe predsedu pristupovali zodpovedne.

Nedôvera občanov

"Každý jeden z členov súdnej rady má pred sebou rozhodnutie, ktoré ovplyvní charakter nášho súdnictva," povedal Kiska. Súdnictvo by podľa neho malo byť istotou a zárukou stability.

"Právo musí platiť rovnako pre každého," vyhlásil. Podľa zvoleného prezidenta patrí súdnictvo k najväčším problémom Slovenska aj je príčinou nedôvery občanov v štát. Ako dodal, členovia súdnej rady si musia vybrať medzi kontinuitou a zmenou.

Traja kandidáti

"V pondelok buď začnú súdnictvo meniť, alebo šancu na zmenu premárnia," povedal Kiska s tým, že ľudia chcú zmenu. Kiska sa odmietol vyjadriť k jednotlivým kandidátom s tým, že tak urobí až po výsledku voľby.

Na post predsedu najvyššieho súdu a Súdnej rady kandidujú traja kandidáti. Súčasného predsedu Štefana Harabina navrhla sudcovská rada a má aj podporu Združenia sudcov Slovenska. Sudkyňu Janu Bajánkovú navrhol minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Tretiu kandidátku Zuzanu Ďurišovú navrhlo združenie Sudcovia za otvorenú justíciu. Voľba sa uskutoční v pondelok 19. mája v Sobranciach.

Harabin útočí

Spoločnosti pána Andreja Kisku prehrali viacero dôležitých spotrebiteľských sporov na najvyššom súde, preto je pochopiteľné, že "ľudia pána Kisku" - ako aj on sám, si želajú zmenu vo vedení súdu. Najvyšší súd totiž potvrdil a potvrdzuje tisícové pokuty uložené spoločnosti Andreja Kisku, ktoré pre hrubé porušovanie práv spotrebiteľov uložil Inšpektorát Slovenskej obchodnej inšpekcie.

Preto sa pán Kiska, ktorý ešte nezložil prezidentský sľub občanom tohto štátu, bojí situácie z Českej republiky, kde nebankovým spoločnostiam, vrátane pána Kisku, hrozí, že po verdikte najvyššieho súdu budú občanom vracať podľa medializovaných informácií až šesť miliárd českých korún.

Prenajme si malý dom

Novozvolený prezident Andrej Kiska si do Prezidentského paláca vezme sedemčlenný tím poradcov. Vyhlásil to na tlačovej konferencii v Bratislave. Keďže dvaja z nich ešte nemajú doriešený odchod od svojho súčasného zamestnávateľa, mená členov tímu prítomným novinárom neprezradil.

Kiska neodhalil ani detaily svojej inaugurácie za prezidenta. Na otázku, aké osobnosti na ňu pozval odpovedal, že to bude prekvapenie. "Chcem, aby sa do paláca dostali ľudia, ktorí sa tam bežne nedostanú," povedal. Vyriešenú má však už otázku bývania. V Bratislave si prenajme malý dom, ale jeho manželka a deti ostanú bývať v Poprade.

Na oslovenie si zvyká

Kiska tam bude za nimi dochádzať, v prípade väčšej pracovnej vyťaženosti navštívi rodina jeho. Ako novozvolený prezident sa ešte nestretol s úradujúcim premiérom a súperom z prezidentských volieb Robertom Ficom. Potvrdil stretnutie s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom a ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslavom Lajčákom. Nespresnil, o čom spolu hovorili.

Podľa vlastných slov si ešte stále len zvyká na oslovenie "pán prezident". Jeho rodina si zase musí zvykať na mediálnu pozornosť, ktorú teraz priťahuje. "Je to ale asi osud, ktorému sa nevyhneme," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy