Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rapavá tvár slovenskej spravodlivosti
Zdielať na

Rapavá tvár slovenskej spravodlivosti

Harabin je vlastne tou najreprezentatívnejšou tvárou, akú môže naše súdnictvo mať.

Aliancia Fair-play apeluje na premiéra, aby zastavil Harabina. Čo nie je práve fér. Zasahovanie výkonnej alebo zákonodarnej moci do tej súdnej by bolo zo svojej podstaty ešte väčším zlom, ako je súčasný stav justície.

Okrem toho Robert Fico na vymožiteľnosť práva už dávno rezignoval. Otvorene priznal, že sa na to veľmi necíti a má vlastne celkom iné priority. Počas svojej neúspešnej prezidentskej kampane mu síce neodporúčal, aby na predsedu najvyššieho súdu kandidoval, pre Harabina však jeho odporúčania zjavne nemajú záväzný charakter. Prečo by aj mali? Harabin nie je Ficov človek. Tom Nicholson to pomenoval celkom presne: "Harabin je reliktom mečiarizmu.“

Fico ho zdedil od Mečiara a v tom čase sa mu Harabin zdal byť užitočný. Asi pozabudol na ono slávne mečiarovské "je po voľbách, zvyknite si“. Harabin chápe svoju moc v justícii rovnakým feudálnym spôsobom, ako potentáti HZDS v divokých deväťdesiatych rokoch. Jednotlivé súdy sú léna, ktoré ich zvrchovaný vládca prideľuje svojim verným. Kto sa proti nemu postaví, dopúšťa sa velezrady a podľa toho s ním aj naloží.

Kľúčovým momentom sú voľby šéfa vykladačov práva, v ktorých je práve toľko slobody, koľko cti a odvahy majú jednotliví voliči. Sudcovský stav je v tejto  malebnej krajinke pod najmenšími veľhorami sveta taký nezávislý, že nezávisí ani len od jej zákonov. Zvonku sa ovplyvniť nedá. Prinajmenšom nie spôsobom, ktorý by nebol ešte horší, ako stav najnedôveryhodnejšej inštitúcie v štáte. Pasák slepej, hluchej a ľahko dementnej slovenskej spravodlivosti je prosto produktom voľby väčšiny sudcov.

Harabin nie je chorobou, iba jej veľmi nepríjemným symptómom. Darmo si budete vytláčať zahnisané akné, ak si nebudete liečiť obličky, bude vaša tvár vyzerať ako dno čerstvej morovej jamy. Harabin je vlastne tou najreprezentatívnejšou tvárou, akú môže naše súdnictvo mať. Ak si ho sudcovia zvolia opäť, bude to od nich tá najúprimnejšia a najčestnejšia vec, na akú sa za posledné dve desaťročia zmohli.

Súvisiace články