Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Sulík sa o ďalší krok priblížil ku Kotlebovi
Zdielať na

Sulík sa o ďalší krok priblížil ku Kotlebovi

Bývalý liberál Richard Sulík sa rozhodol, že by sa predsa len zastal aj nejakej slobody. Konkrétne by bol za väčšiu slobodu držby zbraní, než akú predpokladá nová európska smernica. Ťažko povedať, či naozaj uveril, že čím viac zbraní, tým viac bezpečia. Naisto však vieme, že sa chce zastať záujmov 160 tisíc ľudí so zbrojnými preukazmi. Všetko plnoletí a svojprávni občania, čiže voliči. V podstate je to legitímny politický ťah. Na odborné otázky s ním spojené si Sulík našiel experta. Požičal si ho od významného podporovateľa Mariána Kotlebu.

Nový zbraňový expert SaS Boris Draškaba nepochybne je odborníkom na zbrane i legislatívu s nimi spojenú. Je to advokát a šéf združenia vlastníkov strelných zbraní. Okrem toho je aj prokuristom vo firme Jaroslava Kuracinu, výrobcu pištolí a azda najprominentnejšieho podporovateľa slovenských fašistov.

Pre spravodlivosť treba dodať, že Kuracina sa dlho hľadal. Bývalý vojak, ktorý začal vyrábať pištole, bol už aj v Smere a kandidoval aj za SaS. Nikdy mu to však nepomohlo stať sa dodávateľom zbraní pre slovenskú armádu a políciu, čo podľa hojného verejného pofňukávania na túto tému dosť ťažko nesie. Vyzbrojuje bezpečnostné zložky krajín ako Angola či Guatemala, akurát v rodnej republike nedokáže preraziť. Buď úspech Kuracinových pištolí voľajako súvisí s produkciou banánov, alebo našim policajtom prosto nie sú dosť dobré.

Ruku na srdce, na Kuracinovom mieste by ste už asi boli aj vy trochu rozčarovaní. Je len ďalším frustrovaným voličom, ktorý síce fašistov volí a finančne podporuje, no sám nie je fašista. Iba dúfa, že keby tu vládli fašisti, predal by viac pištolí a zarobil viac peňazí. Koho tými pištoľami fašistická polícia postrieľa, naozaj nie je jeho zodpovednosťou. Ako sám povedal, ani výrobcov lyžíc nečinia zodpovednými za obezitu.

Nevieme presne, čo si myslí o fašizme Dušan Draškaba, ale vieme, že pre Kuracinu pracuje. V pozícii, ktorá je chúlostivá a dôverná. A ak sa pozriete na internetové fóra združenia, ktorému predsedá, dosť ho zamestnávajú aj nové podmienky držby takzvaných expanzných zbraní. To sú, ak to veľmi hrubo zjednodušíme, samopaly upravené tak, aby sa nimi nedalo strieľať. Upraviť ich, aby sa nimi dalo strieľať opäť, trvá skúsenému a dobre vybavenému zámočníkovi aj desať minút.

V bezpečnostných zložkách je verejným tajomstvom, že slovenská neonacistická a fašistická scéna má k dispozícii nadostač expanzných samopalov aj dobre vybavených a kvalifikovaných zámočníkov. V priebehu niekoľkých hodín by dokázali vyzbrojiť funkčnými automatickými zbraňami menšiu armádu.

To, samozrejme, automaticky neznamená, že Draškaba alebo Kuracina majú čokoľvek spoločné s nacistickými úderkami, ktoré snívajúca svoje mokré sny o ozbrojenom prevrate. Kuracina má napokon aj previerku od NBÚ. Iste, to vás môže rovnako upokojiť ako aj vydesiť. Je to taká istá previerka, akú majú trebárs ľudia v Mochovciach? No v tejto veci, ako v každej inej, striktne platí prezumpcia neviny. Samotný Kuracina i jeho ľudia sú bezúhonnými občanmi tejto krajiny, ktorí majú plné právo presadzovať svoje záujmy v ekonomike i politike. O tom je demokracia. Nech rozhodne väčšina.

Väčšina však rozhoduje vo voľbách, nie v súdnom procese. A pri voľbách je dôležité niečo, čomu sa hovorí povesť. Kuracina má povesť človeka spojeného s fašistami. Ak si Sulík vyberá expertov z jeho najbližšieho okolia, je to porovnateľný politický signál, ako keď hovorí, že by sa malo rodiť menej Rómov. Vyfarbuje sa. Zelená jeho strany je o ďalší odtieň bližšie ku Kotlebovej ĽSNS.

Súvisiace články