Polojasno
20°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Diego Roda, ktorý sa chválil drahým autom a neplatil mzdy zamestnancom, sa postavil pred sudcu
Zdielať na

Diego Roda, ktorý sa chválil drahým autom a neplatil mzdy zamestnancom, sa postavil pred sudcu

Archívna reportáž

HUMENNÉ / Je známy svojou vášňou k luxusným autám. Jedno z nich mal dokonca zaparkované priamo v obývačke. O Diegovi Rodovi písal aj zavraždený novinár Ján Kuciak. Svokor Antonina Vadalu si vo štvrtok na Okresnom súde v Humennom sadol na lavicu obžalovaných.

Taliansky podnikateľ má na krku dve obžaloby. Na súde sa zodpovedá z obzvlášť závažného zločinu sprenevery a tiež z prečinu zavinenia úpadku. Sprenevera sa týka kúpy traktora, za ktorý nezaplatil. Podľa prokuratúry ho ani nevrátil a znemožnil jeho vydanie po odstúpení od zmluvy, čím pre spoločnosť spôsobil škodu vo výške najmenej 160 tisíc eur. "Nevinný," uviedol Diego Roda. 

Traktor napokon na jeho družstve našli policajti. Na súde vysvetľoval, že ho nevydal, lebo firma bola v tom čase v reštrukturalizácii a nemohol uprednostniť žiadneho z veriteľov.Talianovi hrozí za obzvlášť závažný zločin sprenevery väzenie na 10 až 15 rokov. V pojednávacej miestnosti niekoľkokrát zopakoval, že je nevinný.

Na otázky TV JOJ neodpovedal. Vo veci zavinenia úpadku mal časť majetku svojej firmy odstrániť a spôsobiť tak jej úpadok, a to napríklad tak, že časť podielu vo firme za podhodnotenú cenu podľa obžaloby previedol na dcéru, no mal tiež urobiť nezdokladované presuny peňazí medzi spriaznenými firmami. Má ísť o tri spoločnosť a dokopy až o milión 600 tisíc eur. "Ide to ruka v ruke, že dôjde k poškodeniu iných veriteľov tým, že nie sú uspokojovaní tak, ako mali byť," uviedla advokátka Anna Drugdová. 

Na súde sa pochválil tým, že pred pár rokmi to bol práve on, kto urobil najväčší obchod v Európe pri kúpe poľnohospodárskej techniky. "Za sedem miliónov techniku. Päťdesiat traktorov, kombajny, rezačky," uviedol obžalovaný Diego Roda. 

V minulosti však šetril na nesprávnych miestach. Zamestnanci fariem sa obrátili pre meškajúce výplaty na inšpektorov práce a pre zakopaný dobytok aj na veterinárov. "Do obývačky si dal Ferrari, teraz kúpil ďalšie. No a ľuďom výplaty nedá. Ja na jeden chlieb nemám. Vstávame ráno o pol tretej, v tom hnoji robí a nechce nám dať výplatu," uviedla jedna z dojičiek. 

"V rámci šetrenia, namiesto toho, aby sa uhynuté zvieratá dali do kafilérie, tu sa zakopávajú tu. Lebo jedna krava ho vyjde na 200 eur, tak škoda peňazí," hovorí bývalý vodič Marek Panoc. Senát pojednávanie odročil na jún, vypovedať majú ďalší svedkovia.

Súvisiace články