Skoro jasno
17°
Bratislava
Matovič by mal zaplatiť svojím mandátom
Zdielať na

Matovič by mal zaplatiť svojím mandátom

Igor Matovič nikdy nebol štandardným politikom. Nikto ho neposielal do parlamentu, lebo by od neho očakával riešenia svojich problémov. Jeho skutočnou silou nie je inteligencia, ale výnimočná kreativita, aj keď veľmi jednostranne zameraná. Nikto nedokáže tak tvorivo vymýšľať zlobu, ako práve on. Antisystémový volič od neho očakával, že bude trolovať politický establišment. V tom je vynikajúci. Lenže ak chcete rany rozdávať, musíte ich vedieť aj prijímať. Uplakaný a hysterický Matovič nevie. Ak mu niekto facku vráti, zosype sa a utečie.

Je zrejmé, že mandátový a imunitný výbor postupoval voči Matovičovi omnoho tvrdšie, ako v analogických prípadoch voči iným poslancom. Lenže oni svojich kolegov trvalo a programovo nevytáčali do nepríčetnej zúrivosti. Matoviča prosto všetci nenávidia. Ešte aj takému cukrovému ňuňuškovi ako Béla Bugár sfialovie hlava, len keď začuje jeho meno. Dali mu najvyššiu možnú pokutu, pretože mohli. A chceli.

Spomeňte si na svoje školské časy. V každej jednej triede temer zákonite býva aspoň jeden malý, zlý, zakomplexovaný a zákerný smrad, ktorý sa vyžíva v kanadských žartíkoch, prvý provokuje do bitky a prvý z nej vždy utečie, každého podrazí, aj keby z toho nič nemal, iba pre dobrý pocit, a keď už všetkým zlyhajú nervy a chcú s ním urobiť poriadok, uteká žalovať učke. Taký si musí dávať obrovský pozor, aby pri úteku raz nezakopol, pretože ak spadne, poskáče ho celé trieda a všetci budú tvrdiť, že sa tak dolámal pri páde.

Presne to sa stalo Matovičovi. Nedal si pozor. Zakopol. Zrátali mu to. Či je to spravodlivé? Možno nie. Ale predstavte  si, že vás zastavia policajti za dopravný priestupok. Výška pokuty bude vždy závisieť aj od toho, ako sa budete správať. Budete slušný a zdvorilý? Priznáte si chybu? Alebo budete tvrdiť, že ste nešli o tridsať rýchlejšie, lebo ste si nevšimli obmedzenie, ale preto, lebo máte takúto nezmyselnú buzeráciu v paži?

Matovič sa sám snažil vyvolať dojem, že nie je taký idiot, aby dvakrát zabudol prerušiť živnosť, ale že chcel provokovať. No fajn, tak vyprovokoval. A teraz by mal zaplatiť pokutu. Bez ohľadu na to, či si myslí, že je nespravodlivo vysoká. Nie preto, že je to tak správne, ale preto, lebo tak kážu zákony tejto krajiny. Tie zákony, ktorých tvorcom je aj on. Ktorýkoľvek iný občan by bol rovnako povinný najprv zaplatiť, a potom, keby mal pocit, že sa mu stala krivda, by sa mohol domáhať nápravy.

Matovič predsa nie je nejaký úbohý, bezbranný, šikanovaný lazník spod Poľany, na ktorom sa vŕšia zlovoľní úradníci v okresnom meste. Je to poslanec parlamentu. Zákonodarca, ktorý prestal chodiť do práce a ignoruje zákony. Budú za ním musieť poslať exekútora, aby od neho vymohli pokutu, ktorú si nepochybne môže dovoliť zaplatiť. Neprerušenie živnosti by asi naozaj nebolo dostatočným dôvodom, aby ho nakoniec zbavili aj mandátu, ale jeho správanie si to vyslovene vyžaduje.

Je dosť možné, že ľudí, ktorých Matovič troluje, naozaj nemáte radi. Môžete ich dokonca aj nenávidieť. Ale čo robí, je principiálne nesprávne. Ak si môže poslanec povedať, ktoré zákony sa mu nepáčia a potom ich dôsledne ignorovať, prečo by nemohol ktokoľvek? Prečo by si mal ktokoľvek v tejto krajine plniť svoje povinnosti, keď poslanec Matovič nemusí?

V tomto okamihu sa už aj Kotlebovi fašisti správajú zodpovednejšie a dôstojnejšie, ako šéf OĽaNO. Bolo by načase, aby jeho nevyužívané kreslo uvoľnili pre niekoho, kto bude mandát od svojich voličov vykonávať.

Súvisiace články