Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Všetci Ficovi vidláci
Zdielať na

Všetci Ficovi vidláci

Zúfalci a chudáci ponížili dievčinu, ktorá sa ničím neprevinila, iba mala formálne privítať predsedu vlády chlebom a soľou. Len to nie sú zúfalci a chudáci zo sociálnych sietí či médií, ako sa to pokúša prezentovať Robert Fico. Poníženiu ju vystavili zúfalci a chudáci z vládnych limuzín, ktorí sa k nej zachovali ako k špinavej sedliackej handre, ktorá je dobrá tak akurát na pobavenie panstva.

Predseda vlády, ktorý chodí kontrolovať žatvu, je síce hodný blahosklonného úsmevu, no inak ide o vcelku neškodnú klauniádu. Ak by aj premiér v rámci svojej klauniády urobil nejaké to oplzlé gesto a úškrn diváka by sa rozpustil v pocite trápnosti, stále by to nebolo hodné zmienky. Robert Fico ale zašiel omnoho ďalej. Vulgárne gesto, keď si starnúci chlap v najvyššom možnom spoločenskom postavení stiahne na rozkrok bezbranné mladé dievča, nie je len oplzlé, ale chrapúnsky sexistické.

Robert Fico sa chcel ukázať ako alfasamec, ktorý si bez zábran berie čokoľvek, na čom jeho oko spočinie so zaľúbením. Je jedno, či palác v hlavnom meste alebo sedliacka dcérenka, ak sa priblíži on, vladár, má to byť otvorené dokorán a pripravené prijať ho. Sociálna demokracia byzantského typu. Toto by mohlo byť to cyrilo-metodské duchovné dedičstvo, na ktoré sa odvoláva preambula našej ústavy. Papaláši môžu viac ako obyčajná svoloč a hlavný papaláš smie hocičo.

Niet divu, že sociálne siete zaplavil humor nevyrovnanej úrovne, ktorého terčom bola nerovná dvojica na stohu slamy. Žiaden zo žartov však neklesol tak hlboko, ako samotný predseda vlády. Primitívnu poznámku o klásku kukurice vo Ficovom vrecku síce vypustil z úst exminister Becík, nie predseda vlády, no ten sa dievčiny nezastal. Schuti sa smial, akoby maštaľ, kravský hnoj a vidly boli skutočne jeho každodenným chlebíkom.

No azda najviac prekvapila ministerka pôdohospodárstva Matečná, ktorá sa ani nepokúšala svojim kolegom vysvetliť, kde sú hranice. Ťažko povedať, či preto, lebo v SNS mentálne uviazli v 19. storočí, keď sa mladá sedliačka mohla cítiť poctená, že si ju panstvo posadilo na kolená, alebo pani ministerka prosto len nemala detskú izbu. Určite nie je na škodu, keď má ministerka pôdohospodárstva k roľníkom blízko, bolo by však užitočnejšie, keby mala sedliacky rozum a znalosti, nie maniere. Nemusí byť dáma, ak už nedokáže, ale štipku dôstojnosti by si uchovať mala. Aspoň pred kamerami.

Pripisovať Becíkovi či Matečnej nejakú mieru premysleného konania by bolo veľmi prehnané a naivné. No Fico nechodieva v pruhovanom tričku ani na žatvu. Košeľa s vyhrnutým rukávom, prinajhoršom s krátkym, by ešte bola uveriteľná. Ale námornícke tričko mu niekto musel poradiť, alebo možno aj vnútiť.

Hoci je Fico s pravdepodobnosťou blízkou istote určite tiež človek, nekonal by inak, ani keby bol robot. Nezvykne sa správať spontánne, minimálne nie na verejnosti, pred kamerami. Ešte aj jeho výbuchy hnevu bývajú dobre vykalkulované. Máme preto nádej, že celú trápnu scénu vymyslel nejaký trubiroh z Ficovho hviezdneho mediálneho tímu, ako takú lokálnu verziu jazdy polonahého Putina na koni.

Nasvedčovala by tomu aj Ficova kytica pre dotknuté dievča. Takýto nápad by mohol vybublať práve z takého mozgu, ktorý by scénu uja Roberta s dcérenkou na slame mohol považovať za bukolickú idylu s pozitívnym posolstvom.

Súvisiace články