Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na protikorupčnej demonštrácii zatkli lídra opozície Sulíka
Zdielať na

Na protikorupčnej demonštrácii zatkli lídra opozície Sulíka

Titulok je, samozrejme, vymyslený. Ale takto nejako by mohol vyzerať, ak by Slovensko nebolo súčasťou demokratickej Európskej únie, ale mimo nej - pod mocenským vplyvom autoritatívneho Ruska. A zrejme by mal na krku aj vyfabulované obvinenie z korupcie, podobne ako líder ruskej opozície Alexej Navaľnyj, ktorého cez víkend počas masovej protikorupčnej demonštrácie v centre Moskvy skutočne zatkli.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Juraj Miškov, predseda strany SKOK – Európski liberálni demokrati a bývalý minister hospodárstva.

Európska únia tento víkend oslavovala v Ríme 60. výročie svojho založenia. Presne 25. marca 1957 podpísalo šesť zakladajúcich členov, Belgicko, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Luxembursko a Holandsko tzv. Rímske zmluvy  (EHS a EURATOM), ktoré položili základ budúcej Európskej únie. Cieľom bol voľný pohyb tovaru, služieb, osôb a kapitálu cez hranice jednotlivých členských krajín.

Rímske oslavy šesťdesiatročného integračného úsilia a túžby po užšej spolupráci európskych krajín nedokázal zatieniť ani fakt, že už na tento týždeň ohlásila Británia aktivovanie článku 50 Lisabonskej zmluvy a teda prakticky započatie procesu vystúpenia z Európskej únie. Kým vo viacerých európskych metropolách pochodovali ulicami tisíce ľudí, ktorí vyjadrovali svoje nadšenie pre spoločnú Európu, v Londýne protestovalo proti vystúpeniu z EÚ viac ako 25 000 ľudí. Mnohí z nich niesli vlajky EÚ a transparenty proti Brexitu. A Veľkú Britániu zrejme čakajú po vystúpení z EÚ nielen ekonomické, ale aj vnútropolitické problémy. Škótsko žiada nové referendum o osamostatnení, s rovnakou požiadavkou nedávno vyrukovalo aj Severné Írsko.

Slovensko oslávi 1. mája iba trinásty rok členstva v Únii, ale aj za ten relatívne krátky čas existuje dostatočný výpočet pozitív, ktoré nám naše členstvo v EÚ prinieslo. Od prebudovania a naštartovania ekonomiky, cez nárast životnej úrovne na 77 % priemeru Európskej únie, takmer dvojnásobný rast priemernej mzdy, prílev priamych zahraničných investícií, desaťtisíce nových pracovných miest, miliardy EUR z únijného rozpočtu v podobe eurofondov, voľný pohyb Slovákov po Európe, cestovanie bez víz, jednotnú menu až po ochranný dáždnik v podobe európskeho občianstva či spoločnej zahraničnobezpečnostnej politiky.

Bolo by preto obrovskou chybou nezdôrazňovať a neopakovať ľuďom výhody nášho členstva v EÚ. Nie je veľa dôvodov prečo verejne chváliť premiéra Fica, ale som rád, že aspoň vo vzťahu k budúcnosti Slovenska v Európskej únii nachádzam v jeho vyhláseniach s prezidentom Kiskom vzácnu harmonickú zhodu. A opoziční euroskeptickí politici by tiež niekedy mohli ukázať väčší nadhľad a kusnúť si do pera, keď ich opäť pochytí potreba prskať síru a hejtovať Európsku úniu kvôli regulácii splachovacích nádržiek alebo obmedzeniam výkonu vysávačov. Pretože, ak by nebolo Európskej únie, ich opozičné problémy by mohli nadobudnúť úplne iný charakter. Alexej Navaľnyj by im vedel o tom veľa rozprávať.

Súvisiace články