Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Juraj Miškov: Slovenských podvodníkov posadí za mreže Európsky prokurátor!
Zdielať na

Juraj Miškov: Slovenských podvodníkov posadí za mreže Európsky prokurátor!

Slovensku môže vznik úradu európskeho prokurátora iba pomôcť. “Odbremení” slovenské prokuratúry od prípadov, ktoré by inak zostali nevyšetrené.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Juraj Miškov, predseda strany SKOK – Európski liberálni demokrati a bývalý minister hospodárstva.

Netešme sa síce predčasne, ale Úrad európskeho prokurátora možno predsa len vznikne. Vyplýva to zo záverov marcového summitu lídrov krajín Európskej únie, ktorí sa dohodli na vzniku úradu, aj keď v obmedzenej podobe, formou “posilnenej spolupráce”. Zatiaľ sa zdá, že sa k iniciatíve pripojí iba 18 až 20 členov EÚ, ostatní sa však môžu pripojiť neskôr.

Slovensko je, chvalabohu, zatiaľ dnu. Ale nerobme tomu príliš veľkú reklamu, aby sme eurofondových a dépeháčkových zlodejov s vládnymi konexiami nevystrašili. Ministerku spravodlivosti Žitňanskú by to pokojne mohlo stáť miesto a premiéra by mohlo znepokojenie slovenskej eurofondovej mafie znepokojiť až natoľko, že by mohlo Slovensko svoju prihlášku z “klubu ochotných” dodatočne stiahnuť.

Vytvorenie úradu navrhla Komisia už v roku 2013, predpokladá ho aj samotná Lisabonská zmluva. Jeho hlavnou úlohou má byť zefektívnenie vyšetrovania prípadov, ktorých sú postihnuté finančné záujmy Európskej únie – napríklad spomínaných podvodov s eurofondami, ale dostane aj kompetencie v prípade vyšetrovania veľkých podvodov s DPH, ktoré majú často cezhraničný charakter.

Čo najrýchlejšie vytvorenie úradu európskeho prokurátora veľmi silno podporuje aj OLAF, európska agentúra, ktorá v súčasnosti prešetruje podvody s európskymi peniazmi. Podľa neho nie sú finančné záujmy Únie dostatočne chránené. A zmieňovaným dôvodom je aj „tendencia niektorých národných prokuratúr nepovažovať prípady, v ktorých ide o poškodenie záujmov EÚ, s rovnakou mierou priority, ako prípady, v ktorých ide o národné záujmy“. Nuž, o tom vieme na Slovensku svoje, všakže?

A aj keď úrad vzniká “len” s podporou 18 až 20 krajín, je krásnym príkladom, ako môže v Európskej únii reálne fungovať integrácia viacerými rýchlosťami, alebo presnejšie, ako v skutočnosti už funguje (samozrejme, ideálne by bolo, ak by vznik úradu podporili všetci členovia Únie). Je to však konkrétna ilustrácia toho, ako môže viacrýchlostná Európa fungovať v praxi. Tí, ktorí chcú menej (Poľsko, Maďarsko..), nebudú obmedzovať tých, ktorí chcú viac.

Slovensku môže vznik úradu európskeho prokurátora iba pomôcť. “Odbremení” slovenské prokuratúry od prípadov, ktoré by inak zostali nevyšetrené.

Súvisiace články