Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Anna Záborská: Téma žien a matiek je viac než aktuálna
Zdielať na

Anna Záborská: Téma žien a matiek je viac než aktuálna

Priznám sa, že mi v poslednom čase prekáža, ako formálne diskutujeme o postavení žien najmä v deň ich medzinárodného sviatku. A stále nedokážeme túto tému zbaviť istého „nádychu“ ľavicovosti a tiež zastaraného feminizmu. Som presvedčená, že dnes sme už oveľa ďalej a preto by aj diskusia o „ženskej téme“ mala mať iný obsah a kvalitu. Veď od čias prvých protestov v New Yorku už ubehlo viac ako storočie, a pokrok v postavení žien je nespochybniteľný.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravila europoslankyňa Anna Záborská.

V Európskom parlamente pravidelne debatujeme o rovnosti žien a mužov, analyzujeme štatistiky, ktoré sú stále voči ženám neúprosné. Prijímame nemálo dokumentov a smerníc, ktoré by situáciu zlepšili. Žiaľ, aj nedávno sme opäť na základe najnovších údajov museli konštatovať len minimálny pokrok. Prečo tomu tak je? Prečo existujú obrovské rozdiely v jednotlivých členských štátoch? Prečo sa národné vlády a parlamenty správajú tiež veľmi rozdielne? Prečo očividne nepomáha ani európska legislatíva, a problém v celej únii akoby ustrnul?

Podľa mňa treba prijať skutočnosť, že existujú objektívne rozdiely medzi mužmi a ženami, a preto bude vždy existovať aj ich rozdielne postavenie na trhu práce a v spoločnosti. Manuálna práca bude dominantná pre mužov, schopnosť starať sa o druhých bude o ženách. Toto nezmenia žiadne zákony. Rovnako je nezameniteľná úloha materstva a výchovy detí. Tá bude vždy patriť matkám. Nečakajme, že do náročných vedeckých či manažérskych pozícií sa budú viac hrnúť ženy a matky. Nie, tie sa vždy rozhodnú pre rodinu ako prvú. Toto všetko je prirodzené a nechcime to zmeniť.

Čísla jasne ukazujú, že ženy majú nižšie príjmy o viac ako 16 percent, a dôchodky dokonca o 40. Rastie nám počet chudobných žien, aj keď majú vzdelanie vyššie ako muži. Najdôležitejší dôvod je jasný. Matka je tá, ktorá sa stará o deti. Je to ona, ktorá vedie domácnosť aj v prípadoch, ak sa rodina rozpadla. Žena – matka má nižší dôchodok, lebo nepracovala toľko ako muž kvôli rodine a deťom. A žena je napokon tá, ktorá skôr ovdovie a zostane sama s nízkym dôchodkom. Pritom existujú výpočty poisťovní a pracovných portálov, z ktorých vychádza, že hodnota práce žien v domácnosti je výrazne vyššia ako priemerný zárobok v národnom hospodárstve (takmer dvojnásobná, pretože ide o kombináciu práce opatrovateľky, kuchárky, animátorky, učiteľky, psychologičky atď.).

Európske inštitúcie si osvojili pohľad, že materstvo, starostlivosť o deti a domácnosť sú prekážkami na ceste k dosiahnutiu rovnoprávnosti. Snažia sa preto rozdeliť zodpovednosť za rodinu medzi muža a ženu. Nemyslím si, že toto je tá jediná správna cesta. Som zástankyňou iného prístupu. Vytvorme podmienky na to, aby sa sama matka slobodne rozhodla koľko času chce venovať deťom a domácnosti. Tento model si však vyžaduje, aby štát a celá spoločnosť uznali hodnotu práce, ktorú matky vykonávajú doma a pri deťoch. Dnes je to úplne inak. Žena kvôli deťom prestane pracovať, roky starostlivosti sa jej nerátajú do dôchodku. V podstate dopláca na to, že si plní svoju materskú úlohu, ktorá je prirodzená. Materstvo a starostlivosť sú hlavným dôvodom horšieho materiálneho postavenia žien.

Žijeme v časoch demografickej krízy, starnutia obyvateľstva a zvýšených nárokov na sociálnu starostlivosť. Toto všetko môže výrazne riešiť zvýšenie počtu detí, čo samozrejme znamená aj zvýšenie nárokov na ženy. Som presvedčená, že ďalšie smernice a zákony už veľa nevyriešia. Treba skôr mobilizovať spoločnosť, aby dokázala ohodnotiť prácu matiek a žien, a zastaviť tak ich prepadávanie sa do pozície chudobných.

Uvidíme, aké miesto budú mať ženy a matky aj v niektorom z piatich modelov nového fungovania EÚ (ktoré nedávno navrhla Európska komisia), a ktorý sa napokon stane aj realitou.

Súvisiace články