Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Obyčajní exorcisti a nezávislí pomätenci
Zdielať na

Obyčajní exorcisti a nezávislí pomätenci

Keď má Erika Jurinová pocit, že sa jej bude žilinská župa lepšie riadiť, ak ju nechá posvätiť exorcistom, je to v podstate jej vec. Ak sa tým jej kolega z OĽaNO Richard Vašečka verejne chváli na sociálnej sieti, je to rovnako nevkusné, ako keby sa verejne chválil, že v úrade spolu súložili. Rovno aj s fotkou. Sloboda vyznania totiž znamená, že si každý môže slobodne veriť čomu chce a čomu uveriť dokáže, nie že má právo svojimi náboženskými predstavami obťažovať iných. Rôzne božstvá patria do svojich chrámov a do intímnej sféry svojich veriacich, nie do verejného priestoru.

Slovenská republika je sekulárny štát, hovorí o tom už druhá veta jej ústavy. Trochu jej síce protirečí preambula, ktorá sa odvoláva na cyrilsko-metodskú tradíciu, ale zasa - robí to latinkou. Slovensko je síce prevažne kresťanská krajina, ale rozhodne nie katolícky štát. Ani keď má podpísaný konkordát s Vatikánom.

Nastavenie značnej časti ľudí v OĽaNO je jasné. Hoci ide o vcelku nesúrodú zmes politických amatérov s veľmi rôznou agendou, strana vyprodukovala také tváre ako poslanci Kuffa a Škripek. Byť katolíckym fundamentalistom asi nie je podmienkou vstupu na kandidátku, no niekto, kto nie je konzervatívny, by sa na ňu azda ani nepchal.

Nikto neočakáva, že ľudia z OĽaNO budú liberálni. Je jasné, že nebudú podporovať registrované partnerstvá osôb rovnakého pohlavia a sotva budú za legalizáciu marihuany. Matoviča síce, ako taký oslík, na vlastnom chrbte dovliekol do politiky Richard Sulík práve s touto liberálnou agendou, no ten z neho okamžite zoskočil a kopol ho pod miesto, kde sa oslíkom pripája chvostík k trupu. Odvtedy si ide svoje, väčšinou niečo chaotické a deštruktívne, ale nikdy v protiklade s učením katolíckej cirkvi.

Erika Jurinová patrí k tvrdému jadru OĽaNO. Bolo by čudné, keby nebola veriaca. A je skutočne výsostne jej intímnou záležitosťou, čomu verí. Hoci by verila, že film Exorcista je hraný dokument, je to jej vec. Nech sa doma pokojne aj bičuje a po večeroch vyháňa diabla zo svojej spálne. Na výkon jej funkcie to nemôže mať vplyv. Je to jej súkromie, presne do okamihu, kým si to nedotiahne do úradu.

Verejne sa chváliť vyháňačom diabla v úrade je aj v najlepšom prípade čudácke. S trochou nadhľadu by sa to azda dalo spláchnuť smiechom. No samosprávne kraje majú na starosti takú citlivú agendu, ako je vzdelávanie, zdravotníctvo a sociálne služby. Čo sú zhodou okolností práve tie oblasti, do ktorých náboženské predstavy 14. storočia rozhodne nepatria. A po tomto štarte ťažko uveriť, že žilinská županka bude schopná udržať svoj náboženský zápal na uzde pri rozhodovaní o veciach verejných.

Súvisiace články