Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Maroš Ovčarik: Ako sa dopracovať k štedrému dôchodku?
Zdielať na

Maroš Ovčarik: Ako sa dopracovať k štedrému dôchodku?

Zdroj: archív Maroš Ovčarík

Dôchodky z 1.piliera už štedrejšie nebudú. O dôvodoch sa písalo veľa. Demografia, starnúca Európa na čele so Slovenskom a Poľskom. V kombinácii s hospodárením Sociálnej poisťovne, ktorej už dnes nestačia peniaze vyzbierané na starobné dôchodky a vyplácanie penzií čiastočne vykrýva z iných zdrojov. Či vládnuca garnitúra bude niekedy nútená dôchodky znížiť ťažko povedať, ale čo iné znamená spomalenie ich valorizácie? A to sa deje už dnes.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Maroš Ovčarik, výkonný riaditeľ portálu Finančný kompas.

Záchrana 2.pilier?

Druhý pilier ako systémové riešenie situáciu zmierňuje, ale súčasným nastavením zďaleka nestačí. Podľa plateného odvodu, je jeho podiel na dôchodku menej ako štvrtinový. Okrem toho viac ako osemdesiat percent všetkých sporiteľov má svoje úspory v dlhopisových fondoch, ktoré výrazne zaostávajú výkonnosťou za indexovými. Ak by dlhopisové fondy dosahovali dlhodobo výnosy len okolo dvoch troch percent, čo je dnešná realita, budúca výška takých dôchodkov by bola v lepšom prípade porovnateľná s dôchodkami vyplácanými výlučne zo Sociálnej poisťovne. To všetko za predpokladu súčasného nastavenia dôchodkového systému.

Riešením je preto vlastný dobrovoľný pilier. Odkladanie peňazí na svojom vlastnom účte, dlhodobo. Tak, aby po odchode do dôchodku bolo možné z neho vyplácať pravidelnú mesačnú rentu nad rámec bežnej dôchodkovej dávky. A to bude presne tá suma, o akú bude dôchodok vyšší ako u dôchodcov bez dobrovoľného piliera. Pre lepšiu predstavivosť, tabuľka ukazuje aká by mohla byť renta dôchodcu, ktorý si takúto cestu zvolil a investoval počas aktívneho života pravidelne mesačne:

Mesačná výška dôchodku vyplácaná z dobrovoľného piliera

financnykompas.sk

Zdroj: Financnykompas.sk

Ak by ste napríklad investovali 100 eur mesačne po dobu 30 rokov, na dôchodku by ste si mohli nechať vyplácať mesačne sumu 410 eur  po dobu 15 rokov. Keďže ide o investovanie, je potrebné počítať aj s výkyvmi na finančných trhoch. No v ruke máme silného žolíka a tým je čas. Pokiaľ investujeme v horizonte niekoľkých desiatok rokov, program pravidelného investovania do podielových fondov alebo vhodne zvolené investičné životné poistenie sú rozumný a bezpečný spôsob, ako si dlhodobo vytvárať aktíva.

Všetky dlhodobo udržateľné dôchodkové systémy v EÚ aj vo svete sú kombináciou povinných ale aj dobrovoľných sporiacich schém. Ľudia tam pochopili, že časť zodpovednosti musia vziať do vlastných rúk. Čím skôr, tým lepšie.