Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Strednej Európe chýbajú lídri
Zdielať na

Strednej Európe chýbajú lídri

Rakúske voľby nie sú dobrou správou ani pre Slovensko. Prípadná vláda populistov s extrémistami môže aj starého a dobre etablovaného člena EÚ dostať medzi pomalšie štáty viacrýchlostnej Európy. Ak ešte padne Česko do rúk Andreja Babiša, stratíme s rýchlym jadrom Únie geografické spojenie, aj keby sa nám doň nejakým zázrakom podarilo votrieť. A to sa nám môže stať osudným.

Zdá sa, že dedičstvo rakúsko-uhorskej monarchie je v našej mentalite zakorenené hlbšie, ako si sami pripúšťame. Sebastian Kurz vyhral s tými istými témami, ktoré dokážu mobilizovať aj slovenského voliča, predovšetkým s ochranou ľudí pred migrujúcou mohamedánskou hordou. Akoby sme naozaj ani po piatich storočiach nestihli spracovať traumu z Moháča.

Príliv veľkého množstva zbedačených ľudí, ktorí budú potrebovať pomoc, neteší nikoho. Ani Nemcov a Francúzov. Obe krajiny majú s prisťahovalcami azda najviac skúseností, prirodzene, aj negatívnych. Pomerné zastúpenie hlupákov i gaunerov je v každom národe zhruba rovnaké. Ak vám príde do krajiny hoci len tisíc utečencov, nevyhnutne niekto z nich raz skončí v base. Nie preto, že je Arab alebo moslim, ale preto, že je lump. Stačí si uvedomiť, že ani za Sulíka sa v Nemecku nehanbíte preto, že je Slovák, ale pre nenávistné reči, ktoré tam vedie.

Napriek tomu, že Francúzi majú plné predmestské getá naštvaných mladých moslimov a Nemci veľkú tureckú populáciu, ktorá volila Erdogana, populisti tam nedokázali zvíťaziť. Rozdiel je zrejme aj v prevládajúcej mentalite, stojí však za povšimnutie, že v oboch krajinách vládnu skutoční lídri. Kurz, nech by bol akýkoľvek úspešný, lídrom nikdy nebude. On totiž Rakúšanov nikam nevedie, len sa šikovným manévrom predral do čela davu, ktorý ide, kam ho ženú pudy zdedené po zvieracích predkoch.

Ak ste primitívny lovec a zberač, je príslušník konkurenčnej tlupy vážnou hrozbou. Môže oplodniť vašu samicu alebo zožrať potravu, ktorá vám bude chýbať. Je bezpečnejšie zabiť ho. Využiť ľudský potenciál cudzinca sa vypláca sotva pár storočí, evolučne sme sa tomuto faktu nijako neprispôsobili.

Líder je človek, ktorý dokáže dav presvedčiť, že je výhodné potlačiť pudy a zachovať sa racionálne. Že potenciálny prínos je väčší ako riziko. A že pomoc chudákom, ktorí utekajú pred neslobodou, hladom, smrťou a ponížením, je jednou zo základných hodnôt, na ktorých stojí naša civilizácia. Líder vie, že takýmto postojom riskuje svoju politickú kariéru. Jeho zámerom je však presvedčiť ľudí o svojej vízii a keď ho odmietnu nasledovať, nemá dôvod zotrvávať v politike.

Populista sa iba pokúša pretlačiť do čela davu a je mu jedno, či si luza nesie vidly a kosy, lebo ide obhospodáriť lúku za dedinou, alebo lynčovať miestne čarodejnice. Kurz bude rakúskym kancelárom, nie lídrom Rakúšanov. Viktor Orbán vládne v Maďarsku takmer neobmedzenou mocou, ale Maďarov nikdy nikam neviedol. A Sulík je predsedom najsilnejšej opozičnej strany, ale vodcom sa stane len v prípade, ak to bude oficiálny titul slovenských vládcov.

Súvisiace články