Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Miroslav Hajnoš: Program Záruka mladých môže zamestnať státisíce ľudí
Zdielať na

Miroslav Hajnoš: Program Záruka mladých môže zamestnať státisíce ľudí

Zdroj: Miroslav Hajnoš

Podľa štatistík z roku 2012 bolo bez práce 55 percent Grékov a 53 percent Španielov pod 24 rokov. Medzinárodná organizácia práce (ILO) poukázala na tento kritický stav predovšetkým v južnej Európe, ktorá bola na tom najhoršie.

Komentár píše odborník na EÚ Miroslav Hajnoš, uverejnený aj na spravodajskom portáli EuropskeNoviny.sk.

Európska Únia podnikla viaceré kroky ako zmeniť tento kritický stav nezamestnanosti mladých ľudí. Jedným z podniknutých krokov je aj Záruka mladých (Youth Guarantee). Je to nový prístup, ktorého cieľom je riešenie problému nezamestnanosti mladých ľudí do 25 rokov v členských štátoch EÚ. Úlohou tejto iniciatívy je poskytnúť mladým kvalitné pracovné miesto, ktoré im neskôr pomôže presadiť sa na trhu práce.

Záruka pre mladých je trvalým záväzkom, nakoľko z dlhodobého hľadiska je nezamestnanosť mladých neustále na vzostupe. Komisárka EÚ pre zamestnanosť, sociálne záležitosti, zručnosti a pracovnú mobilitu Marianne Thyssenová ako aj Európska odborová konfederácia sa zhodujú v tvrdeniach, že túto Záruku mladých je nutné aj naďalej podporovať. Vďaka tejto silnej politickej podpore Európska komisia nedávno navrhla zvýšenie rozpočtu pre iniciatívu na podporu zamestnanosti mladých ľudí do roku 2020.

Do roku 2015 bolo na Garanciu mladých vyčlenených 6,4 miliardy EUR, ktoré zásadne prispeli k rýchlemu vytváraniu vnútroštátnych systémov záruky pre mladých. Podporu z nej čerpalo viac ako 1,4 milióna ľudí, väčšinou z chudobných regiónov EÚ. Preto v roku 2015 bol tento rozpočet navýšený celkovo o 2 miliardy EUR v členských štátoch, ktoré sú najviac postihnuté nezamestnanosťou mladých ľudí do 25 rokov. Vďaka tomuto kroku EK dostane podporu o 1 milión mladých ľudí viac ako doteraz.

Túto iniciatívu otvorene podporuje aj predseda EK Jean-Claude Juncker, ktorý ju zahrnul aj vo svojom prejave o stave Únie zo 14. septembra 2016, kde zdôraznil odhodlanie „rozširovať záruku pre mladých ľudí v celej Európe, s dôrazom na učňovskú prípravu, v snahe zdokonaľovať súbor zručností Európanov a poskytnúť tieto možnosti aj regiónom a mladým ľuďom, ktorí ich najviac potrebujú.“

Súvisiace články