Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ministerka Lubyová je len Plavčan v sukni
Zdielať na

Ministerka Lubyová je len Plavčan v sukni

Spomeňte si, ako Andrej Danko bozkával výložky. Alebo ako vypovedal koaličnú zmluvu. Prípadne na niektorý z jeho slávnych výrokov. A teraz si povedzte, či je nenormálne, keď vedúci národnej rady pretlačí do vysokej úradníckej funkcie na ministerstve školstva známeho šíriteľa paranoidných bludov o iluminátoch. Vybočením z normy by bolo, keby kapitán urobil niečo rozumné. Alebo aspoň príčetné. Lukáš Machala ako šéf služobného úradu je na pomery SNS solídnym štandardom. Ako osoba dlhodobo žijúca nad svoje mentálne pomery vychádza z kauzy iba ministerka školstva.

Martina Lubyová dlhodobo vyzerala ako veľmi ambiciózna a veľmi kompetentná akademička. Po chodbách ministerstva sa zasvätene šepkalo, že členstvo vo vláde je pre ňu len odrazovým mostíkom k naplneniu vyšších ambícií v medzinárodnej vedeckej diplomacii. Že si bude dávať pozor, lebo má starostlivo budovanú povesť hodnú ochrany. Niektorí do nej dokonca vkladali nádej aspoň na mierne zlepšenie. A potom si nechala, prakticky bez odporu, vnútiť mladého Machalu. Od toho okamihu sa už nemusí cítiť pod tlakom, nikto od nej viac nič nečaká. Je z nej už len akýsi Plavčan v sukni.

Ministerské kreslá väčšinou obsadzujú profesionálni politici so silným postavením vo vlastnej strane, ktorí v nich pretláčajú vlastné ciele a záujmy. Dobrým príkladom sú Robert Kaliňák alebo Ján Richter. Nech by sa ich záujmy a ciele akokoľvek odchyľovali od spoločensky prijateľnej normy, neporadí si s nimi ani premiér. Druhým typom ministrov sú odborní nominanti, ktorí idú do vlády plniť záujmy a ciele partají.

Teoreticky môže politická strana nominovať do vlády špičkového odborníka, ktorému dá mandát na reformu alebo rozvoj rezortu. V reálnej praxi sú to skôr kapustné hlavy na samovražednej misii, ktoré môže po nevyhnutnom krachu partaj bezbolestne sťať. Je to veľmi jednoduchý princíp – napríklad keď musel Danko vykopnúť Plavčana, asi ho pri tom nemálo bolelo ego, no nehrozilo, že ohrdnutý minister si vytvorí v SNS novú platformu a rozštiepi mu stranu.

Národniari nepotrebujú Lubyovú, aby čokoľvek riadila alebo reformovala. Ministerka je iba čerešničkou na nevábne páchnucej hnedej kôpke, ktorá má vďaka nej aspoň vyzerať ako torta. To Machala so svojím videním sveta plným temných sprisahaní zo šestákových románov a psychiatrických záznamov je koncentrátom toho, čo tvorí ideovú podstatu SNS. On má reálne politické krytie a silný mandát od strany.

V okamihu, keď ministerka nad Machalom mávla rukou, lebo je tam len na to, aby riešil personálnu a administratívnu agendu, prejavila fatálnu mieru politickej obmedzenosti. Šéf služobného úradu rozhoduje o tom, kto a akým spôsobom uskutoční ministrove nápady a príkazy. Veľmi zjednodušene: Machala bude robiť veci, za ktoré Lubyová ponesie politickú zodpovednosť. Ak bude treba, padne jej hlava. Na to ju tam majú.

Súvisiace články