Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Sulík je Kotleba v bledozelenom
Zdielať na

Sulík je Kotleba v bledozelenom

Podľa ostatného prieskumu vedie Ján Lunter v župných voľbách tak vysoko, že by mohol bez problémov poraziť Mariána Kotlebu aj sám. Martin Klus a Stanislav Mičev ani dohromady nemajú jeho výtlak. No aj tak si ešte chcú počkať na vlastné prieskumy. Drobnú sumu, ale iba takú, ktorú si môžete dovoliť prehrať, si pokojne stavte aj na to, že napokon neuveria žiadnemu prieskumu a nechajú rozhodnúť voliča. Človek musí mať nemalú kvalitu a musí si jej byť vedomý, aby dokázal priznať porážku.

Ak ste už niekedy videli Martina Klusa, viete, že je bojovník, ktorý porážky nepriznáva. Ak nevyhráva v prieskume, na vine musí byť agentúra, určite nie on. Klus je predsa profík. Vedec - politológ. Nemôže prehrať. Aj to tej agentúre zrátal, aj o nej verejne povedal, že nehrá fér. Preto si dal Lunter tentoraz naozaj záležať.  Požiadal Masarykovu univerzitu v Brne,  aby na prieskum dohliadla, a podľa nej je v poriadku.

Klus si aj tak počká na svoj prieskum. Keby šlo o rozdiel dvoch – troch percentuálnych bodov, aj by sa tomu dalo porozumieť. Ale toto je rozdiel celých tried. Slovníkom SaS povedané - Klus nie je ani okresná liga. Na samosprávny kraj absolútne nemá. A to ani napriek tomu, že liberáli faulujú. Stačí si spomenúť na útok Ľubomíra Galka, ktorý bol rovnako špinavý, ako neobratný.

Smer sa rozhodol, že pravicovej klauniády s vrecami zemiakov sa nezúčastní a ušetrí peniaze za kampaň i prieskumy, ktoré merajú ich šance. Vedeli, že nikoho vhodného v kraji nemajú, počkali si, a úplne mechanicky vyslovili podporu najsilnejšiemu protikandidátovi fašistov, Lunterovi. Galko sa doňho okamžite pustil a žiadal ho, aby sa od tejto podpory dištancoval. Liberáli sa všemožne snažili vytvoriť dojem, že Lunter je vlastne kandidátom Smeru.

Pôvodná dohoda protifašistickej opozície v bystrickom kraji bola v podstate jednoduchá. Predstavte si, že ste traja kamaráti a idete vyzvať na súboj elitného bežca. Dohodnete sa, že na štart sa postaví ten, kto bude mať pre pretekmi najlepšiu formu. Takže budete trénovať a drieť, aby ste boli čo najrýchlejší a mali šancu súpera poraziť. Váš kamarát posedí v krčme, poje čosi slaniny a tesne pred štartom vám zlomí nohu, takže je jedno, aký bude pomalý, vždy bude rýchlejší ako vy.

Presne o to sa pokúšajú SaS a Klus. Že je to špinavá taktika? Iste. Ale je účinná. Presne do okamihu štartu. Potom by utŕžili ďalší debakel, po ktorom by sa im znova rehotal každý, kto má všetkých desať prstov a vie na nich bezchybne sčítať i odčítať.

Keby bol v hre iba Sulík, dalo by sa uveriť, že nedáva ani takéto počty. Lenže Klus je politológ. Vie, že vyhrať nemá šancu. Má však šancu fatálne oslabiť Luntera. Veľmi mu to nejde, ale do volieb ešte chvíľa zostáva. Ak sa mu to podarí, vyhrá Kotleba.

Vyzerá to tak, že zdanlivo len náhodné či nedomyslené protieurópske, nacionalistické, rasistické alebo nacistické úlety Richarda Sulíka môžu mať predsa systém i zmysel. Keby boli dnes voľby, pravdepodobne by nebolo možné po nich zostaviť vládu bez Smeru alebo ĽSNS. Sulík bez podpory fašistov nebude môcť vládnuť. No ak si dá do programového vyhlásenia referendum o zotrvaní v NATO a v EÚ, Kotlebovci mu zaň vďačne zahlasujú. Keby im chcel v Banskej Bystrici aktívne pomáhať, viac by pre to urobiť nemohol.

Ak máte na rukách všetkých desať prstov, viete si to zrátať. V Banskej Bystrici dnes kladú liberáli základy budúcej zelenej koalície.

Súvisiace články