Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Jana Kiššová: Bojím sa pomyslieť, čo sa stane s tými, čo nekradnú, keď príde kríza
Zdielať na

Jana Kiššová: Bojím sa pomyslieť, čo sa stane s tými, čo nekradnú, keď príde kríza

Zdroj: archív SaS

Ľudia, nechcete pridať k platu? Chcete? A o koľko? O sto? O dvesto? Alebo ešte viac? Jasné, pridáme!!! A ak tamtí sľubujú sto, tak my dáme dvesto. Čooo?? Oni sľúbili dvesto? Tak my ešte pridáme!

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravila Jana Kiššová,  predsedníčka Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti, predsedníčka Komisie pre podnikateľské prostredie, podporu MSP a živnostníkov a podpredsedníčka strany SaS.

Aj vám to pripomína rodičovské získavanie si priazne detí výškou vreckového? Škoda, že tá súťaž často nehovorí o negatívnych dopadoch takéhoto konania či ekonomických možnostiach rodiny. Veď načo? Kúpiť si priazeň je niekedy „také lacné“…

Niečo podobné sú naše „sociálne balíčky“. Raz sú to vlaky zadarmo, inokedy umelé zvyšovanie minimálnej mzdy a tentokrát zas masívne zvýšenie rôznych príplatkov. Jedno majú spoločné. Ich navrhovatelia sa nepýtajú na názor a možnosti tých, čo to všetko majú zaplatiť.

Zvýšiť sa tentokrát majú zákonné minimálne príplatky za prácu v noci, zo súčasných 20 % na 50 % minimálnej mzdy. Príplatky za prácu počas sviatkov majú stúpnuť z 50 % na 100 % priemernej mzdy. Za prácu počas víkendov sa zavedie nový príplatok k hodinovej mzde vo výške 100 % minimálnej mzdy.

Sociálnu politiku štátu platia zamestnávatelia

Vždy, keď predseda vlády ohlasuje nový sociálny balíček, spozorniem. To, čo premiér volá sociálna politika štátu, v skutočnosti nie je nič iné len nové záväzky a plnenia pre zamestnávateľov. Nerobí to tam, kde má najvyšší vplyv a kde aj znáša náklady týchto zmien. Nezvyšuje platy učiteľom či zdravotným sestrám. Neznižuje dane a odvody, aby ľudia zarobili v čistom viac bez toho, aby sa zamestnávateľovi zvýšili náklady a ten tak musel zvyšovať ceny. Lebo to by bolo fér, ak tvrdí, že ich zavádza preto, lebo „štátu sa darí a majú z toho mať niečo aj ľudia“.

Áno, ľudia majú solídne zarábať

Okrem slušných platov si každý slušne a poctivo zarábajúci človek zaslúži aj vhodné pracovné prostredie a mnoho ďalšieho. No ak to bude štát neustále umelo upravovať a navyšovať bez zohľadnenia možností tých, ktorí to majú platiť, sme na najlepšej ceste dosiahnuť tým pravý opak. Nie blahobyt a zlepšené podmienky, no negatívne dopady na zamestnanosť a zvyšovanie cien. Áno, množstvo tých veľkých či štátom dotovaných firiem to nepocíti. Tí majú už dnes platy vyššie ako minimálna mzda a zavedené rôzne príplatky či benefity. Tí, ak nebudú chcieť zvýšiť svoje náklady, tak len zmenia štruktúru benefitov a zavedením jedného, štátom nariadeného príplatku, zrušia niečo dodnes platné, no štátom nevyžadované. No okrem nich tu máme množstvo malých a stredných podnikateľov. Mnohí fungujú takpovediac zo dňa na deň, ledva prežívajú, poctivo si prevádzkujú svoje pekárne či iné prevádzky. Ak im štát zvýši náklady a trh v ich chudobnom regióne neunesie zvýšenie cien, tak to môžu zabaliť.

Nová politická kultúra: nediskutujú, len nariaďujú

Problém tejto novely Zákonníka práce nie je len v jej v obsahu, ale aj v procese prípravy. Vláda sa ho rozhodla prehnať parlamentom ako poslanecký návrh, teda neštandardne, bez medzirezortného pripomienkového konania, bez diskusie so zástupcami podnikateľov či zamestnávateľov, bez diskusie na tripartite. Teda aj v príkrom rozpore s požiadavkami Európskej únie, ktorá prikladá veľký význam sociálnemu dialógu. Je naozaj nepochopiteľné, že vláda nechce počuť argumenty tých, ktorým ide zvýšiť náklady.

Nielenže nediskutujú, ani neanalyzujú

Pripravovanej novele nepredchádzala okrem diskusie ani žiadna analýza dopadov na zamestnanosť či ekonomiku firiem. Nevieme ani nič o potenciálnom dopade na zvyšovanie spotrebiteľských cien. Takže nakoniec sa pokojne môže stať, že efekt bude úplne opačný. Tí, ktorých zvýšené náklady znesú zvýšenie cien,  ich aj zvýšia. Vyššie ceny budú platiť (napríklad za pekárenské výrobky pečené a rozvážané v noci) aj tí, ktorí pracujú cez deň a žiadna mzda sa im nezvýši. Tým sa zníži ich kúpyschopnosť. A tí, ktorí vzhľadom na možnosti kúpyschopnosti svojho trhu, zvýšené ceny neunesú, tí zrejme svoje prevádzky zavrú alebo zredukujú. Čo dodať? Len jedno veľké „bravó“.

No možno to bude celé inak. Už sa totiž ozvali pekári, ktorých majiteľom je niektorá z Babišových firiem. A zrazu sa vládne kruhy nechali počuť, že by si vedeli predstaviť pre tento sektor výnimku!

Ešteže tak! Už som sa totiž zľakla, že dôvod tejto škodlivej hlúposti je len ich nekompetentnosť a prízemný populizmus typu „když vy přistavíte, tak my přikoupíme“. No ako by to bolo pri vláde SMER-u, aby v tom nebol popri tom všetkom aj priestor pre vyvolených?? Nezabúdajme: ich skutočným záujmom nie sú ľudia, ale oligarchovia a preferencie.

Dnes títo populisti surfujú na tom, že sa Európe ekonomicky darí. Bojím sa pomyslieť, čo sa stane s tými, čo nekradnú, keď príde kríza.

Súvisiace články