Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Kvakovciach zrušili denný stacionár. Dôchodcovia tvrdia, že štátni zamestnanci klamú
Zdielať na

V Kvakovciach zrušili denný stacionár. Dôchodcovia tvrdia, že štátni zamestnanci klamú

KVAKOVCE / Denný stacionár im ponúkol nielen jedlo a vyplnený čas, ale hlavne to, že zabudli na svoju samotu. Osemdesiat percent mladých ľudí z Kvakoviec na východe Slovenska odišlo za prácou. Starkí, ktorí tam ostali prišli teraz o to, čo im spríjemňovalo starobu. Ministerstvo práce totiž zrušilo zmluvu na ich denný stacionár, pretože podľa neho nespĺňajú podmienky. Klienti dôchodcovia tvrdia, že niektoré dôvody nie sú pravdivé a iné zas prehnane prísne.

"Neziskovej organizácii vypovedajú zmluvu," povedal starosta obce Kvakovce Radovan Kapráľ. Takýto list dostala nezisková organizácia, ktorá prevádzkuje niekoľko denných stacionárov v obciach v okolí Domaše. Ľuďom, ktorí tam doteraz chodili hrozí, že ostanú doma. "Pravda je taká, že ľudia si poplakali," pokračuje Kapráľ. 

Bez podpory na denný stacionár si obec, kde aj starostu majú na polovičný úväzok, jeho prevádzku jednoducho nebude môcť dovoliť. Ministerstvo trvá na záveroch monitoringu, ktorý v obciach v okolí Domaše vykonalo. Denným stacionárom vytýkajú nesplnenie podmienok pre uznanie príspevku.

"V prípade denného stacionára v Kvakovciach bol monitoring vykonaný po liste od policajného vyšetrovateľa v súvislosti s poskytovaním finančného príspevku na poskytovanie sociálnej služby. Následne boli zistené porušenia bezbariérovosti, naplnenia priestorových podmienok. Tiež bolo zistené nedostatočné materiálne vybavenie– absencia sprchy, záchodových mís pre ženy a mužov a nedostatočné vybavenie oddychovej miestnosti," informuje hovorca MPSVaR Michal Stuška.

"To, že preverujú stacionáre po celom Slovensku môžeme len uvítať. Ale dôvody, pre ktoré zrušili náš stacionár sú nespravodlivé," myslí si starosta. Záver ministerských úradníkov zarmútil aj dôchodcov z Kvakoviec ale pochybenia ich nahnevali. Tvrdia, že mnohé z nich sa nezakladajú na pravde. "Povedali, že nemáme záchody, ale pritom máme päť záchodov. Štátni zamestnanci klamú," hovoria dôchodcovia. 

"Pýtal som sa sestričky v nemocnici, že koľko má pacientov. Tak dve na oddelení majú 39 pacientov. Norma pre stacionáre je jedna sila na 6 dôchodcov," pokračuje starosta. "Ministerstvo nemá dôvod ani záujem ukracovať o príspevky. Je však potrebné poznať odpoveď na to, či majú aj poskytovatelia deklarovaných služieb reálnu schopnosť a záujem ich poskytovať," povedal Michal Stuška. 

Starostovia naznačujú, že podmienky pre denné stacionáre sú prehnané. Ministerstvu pripomínajú najmä fakt, že vysťahovalectvom za prácou sa rieši nedostatok pracovnej sily inde ale im tu ostáva iný problém. "Od nás odíde rodina a ten starý človek ostane tu a nemá sa kto postarať," dodáva Kapráľ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy