Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Slovenské kamióny už niekoľko dní zadržiavajú belgické úrady. Všetko ale prebieha pokojne
Zdielať na

Slovenské kamióny už niekoľko dní zadržiavajú belgické úrady. Všetko ale prebieha pokojne

BRATISLAVA/ZEEBRUGEE / Až 112 slovenských kamiónov je už niekoľko dní zadržiavaných belgickými úradmi na parkovisku v prístave Zeebrugge. Táto akcia koordinovaná políciou a sociálnou inšpekciou zasiahla aj slovenských vodičov.

Jeden z vodičov sa pre televíziu JOJ vyjadril, že všetko prebehlo maximálne pokojne a bez akýchkoľvek incidentov. "Všetky brány obsadili policajné autá a vystúpili policajti s ľuďmi, zrejme z nejakých odborov. Snažili sa dostať do firmy, nakoniec sa tam aj dostali. Policajti išli od auta k autu, polepili ich nálepkami, ale všetko prebiehalo pokojne. Zástupcovia odborov tam aj s rumunskými tlmočníčkami vypočúvali rumunských vodičov," opísal situáciu jeden zo slovenských vodičov.

Prvotné informácie z belgických médií hovorili o podozreniach zo sociálneho dumpingu, takzvaného obchádzania zákona na úkor belgickej konkurencie. Hovorilo sa dokonca o vykorisťovaní vodičov. Úrady si totiž posvietili hneď na dve spoločnosti. Jedna je špedičnou firmou v Belgicku, druhá je registrovaná na Slovensku. Konateľom oboch firiem je ten istý belgický občan.

Slovenské združenie cestných dopravcov malo v prípade od začiatku jasno: "Jednoznačne sa jedná o schránkovú firmu, ktorá je usídlená na Slovensku a jej jediným spoločníkom je belgický občan. My sa k tomuto staviame celkom jasne. Nie sú to naši dopravcovia, títo sú práve takí, ktorí deformujú trh. Preto si myslíme, že kontroly belgických orgánov sú oprávnené."

Vedenie firmy sídliacej v bratislavskej Petržalke jednoznačne odmieta, že by išlo o schránkovú firmu. "Je mi to dosť nepríjemné a hlavne dosť cez čiaru od združenia dopravcov, že sme schránková firma, pričom tu funguje v kancelárskych priestoroch až deväť ľudí, z toho dvaja na administratívu a sedem ľudí na plánovanie a dispečing," povedal riaditeľ dopravy East Transport and Leasing . V oblasti dopravy pritom pôsobia už 10 rokov. Vedúci dopravy tejto spoločnosti hovorí, že ich firmu síce na Slovensku založil belgický majiteľ, nevidí však problém v tom, že podnikajú na otvorených trhoch Európskej únie. Očakáva teda za toto vyjadrenie ospravedlnenie. 

Sťažovali sa na podmienky

Belgické úrady podľa tamojších médií požiadali o intervenciu rumunskí vodiči, ktorých do Belgicka vysielala spomínaná bratislavská firma. Tí sa sťažovali na to, v akých podmienkach pracujú. Presnejšie povedané, prekážalo im, že sú platení podľa podmienok dohodnutých na Slovensku, zatiaľ čo ich belgickí kolegovia dostávajú belgické platy. "Oni sa stále sťažovali na to, že málo zarábajú, ale neuvedomujú si, že sú v slovenskej firme. Dostávajú to isté, čo dostávame my, Slováci. Niekedy v lete chceli štrajkovať, no nakoniec sa tak nestalo. Takže ja si skôr myslím, že to je taká nafúknutá bublina," dodal slovenský vodič.

Paradoxne práve rumunských vodičov sa táto razia dotkla najviac. Od nedele čakali na parkovisku v kamiónoch, ako a hlavne kedy sa situácia dorieši. Kontroly však stále prebiehajú, pričom tamojšie parkovisko nie je prispôsobené na dlhodobé ubytovanie stovky vodičov. Rumunov preto prevážajú domov. Päť zvyšných vodičov, Slovákov, zatiaľ dostalo možnosť pokračovať v práci, keďže úrady nezadržali všetky kamióny slovenskej firmy. Na zvyšných autách tak pracujú ďalej. Úrady teraz musia preskúmať, či je podnikanie oboch firiem na území Belgicka, v súlade s tamojšími zákonmi. Zatiaľ teda nikto nevie povedať, ako dlho ešte tieto kontroly potrvajú.

Od razie už uplynulo niekoľko dní. V bratislavskom dispečingu spoločnosti nevedia, kedy ich kamióny belgičania prepustia. Taktiež nevedia kedy bude môcť 112 ťahačov opäť začať jazdiť. Škody pre nich zrejme budú vysoké.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy