Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Piataci absolvovali monitor vedomostí. Otestujte sa, ako by ste dopadli vy
Zdielať na

Piataci absolvovali monitor vedomostí. Otestujte sa, ako by ste dopadli vy

BRATISLAVA / Čítanie s porozumením, logické myslenie, hĺbka vedomostí zo slovenského alebo maďarského jazyka a matematiky - toto všetko v stredu preveril test nazývaný Monitor u piatakov v 1486 základných školách po celom Slovensku. Monitor, na ktorý sa základné školy zvyčajne pripravujú po celý rok, však tentoraz museli zvládnuť za dva mesiace. Viacerí učitelia slovenského jazyka vyzvali na bojkot piatackeho monitoru.

Do školy vo štvrtok neprišli všetci žiaci tak, ako v iný bežný deň. V triedach boli iba piataci. "Piataci majú dnes vo všetkých školách testovanie 5, štát chce zistiť, aké majú vedomosti," povedala Erika Drgoňová, riaditeľka ZŠ Ostredková v Bratislave. O tom, že test piatakov nakoniec prebehne v školách aj tento rok, hoci naň najskôr neboli peniaze, sa školy dozvedeli na poslednú chvíľu. To, s čím zvyčajne školy počítajú po celý rok, tak museli zvládnuť za dva mesiace. "Musíme zabezpečiť dostatok pedagógov, pokoj v škole, je lepšie keď to vieme rok dopredu," hovorí Drgoňová.

Ministerstvo školstva na test vyčlenilo 160 tisíc eur. Podľa presných inštrukcií musia školy zabezpečiť triedy, v ktorých nesmie sedieť viac ako 10 detí. Školy dostali presný nákres, ako má trieda vyzerať.

Napríklad v teste z matematiky by mali piataci vedieť vypočítať, koľko bude stáť letná dovolenka pre celú rodinu. Proti testovaniu piatakov sa ozývajú kritické hlasy, najmä učiteľov slovenčiny na mnohých školách po celom Slovensku, ktorí žiadajú viaceré úpravy. "My sa z toho testu nič nedozvieme, neexistuje náhradný termín, akú to má výpovednú hodnotu," hovorí Ján Papuga, člen iniciatívy rodičov.

​Podľa riaditeľa sa môže stať, že ak slabší žiaci zostanú doma, výsledky o úrovni vedomostí v školách môžu byť skreslené. Na tento problém chceli slovenčinári z niektorých škol poukázať tým, že na sociálnych sieťach vyzvali rodičov k bojkotu. "Školy nemôžu tvrdiť, že tí žiaci, ktorí ostali doma na PN sa pridali k bojkotu," hovorí Renáta Vitková z komunikačného odboru MŠ SR.

Výsledky testov piatackeho monitora by mali byť známe do dvoch mesiacov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy