Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vodu zo studne používať nemôžu, na verejný vodovod ich napojiť nechcú
Zdielať na

Vodu zo studne používať nemôžu, na verejný vodovod ich napojiť nechcú

BRATISLAVA / Viac ako 500 obyvateľov Vrakune je už roky bez pitnej vody. K dispozícii síce majú vodu zo studne, no tá je kontaminovaná a jej používanie môže byť zdraviu škodlivé. Túto situáciu by mohlo vyriešiť pripojenie na verejný vodovod, tu sa však obyvatelia Vrakune dostávajú do začarovaného kruhu.

Najväčší problém s vodou majú obyvatelia Majerskej ulice, ktorá patrí k záhradkárskym oblastiam. Od roku 2002 je im známe, že používať vodu zo studní na kúpanie, umývanie, pitie, ale ani na polievanie záhrad nemôžu, keďže táto voda je kontaminovaná toxickými látkami zo skládky bývalých závodov Juraja Dimitrova. "Po prevalení celej tejto kauzy toxickej sme prešli 100 percentne na balenú vodu, takže na varenie a pitie používame len toto a jediné na čo používame studňovú vodu je sprchovanie," hovorí miestny obyvateľ Adrian Chocholáček.

Vrakunčania preto žiadali o pripojenie na verejný vodovod. "Prvá odpoveď došla z Bratislavskej vodárenskej spoločnosti minulý rok, že neuvažujú ani do budúcna, ani teraz a ani do investičného plánu nemajú v pláne zaradiť takúto investíciu na vybudovanie verejného vodovodu a dokonca s tým, ani s takou prípojkou nesúhlasia," hovorí starosta MČ BA - Vrakuňa. 

Starosta Vrakune sa preto obrátil na Ministerstvo životného prostredia. "V týchto dňoch sme dostali aj odpoveď z MŽP kde výsledok tiež bol taký, že mali by sme sa hlavne obrátiť na BVS," hovorí Kuruc. Ministerstvo tvrdí, že stretnutie so starostom vnímalo len ako informačné, keďže starosta nemal so sebou dostatok podkladov. "Starosta obce nepredložil žiadne konkrétne údaje, v podstate ani presne nevedel špecifikovať, koľkých domov sa to týka a stretnutie sa skončilo tým, že sme ho poprosili, aby v čom najkratšom čase aspoň nejakú základnú štúdiu uskutočnil a nejaký zámer predložil, o ktorom by sa dalo ďalej diskutovať," povedal Tomáš Ferenčák, hovorca MŽP SR.

Ak tak starosta čo najskôr urobí, ministerstvo prisľúbilo, že sa nepríjemnú situáciu "života bez pitnej vody", do ktorej sa niektorí obyvatelia Vrakune dostali, bude zaoberať. "Mne je to naozaj ľúto, lebo my sme tento problém nespôsobili, tí obyvatelia čo tam bývajú už vôbec nie a platia regulárne dane tomuto mestu a nevie sa o nich štát ani mesto postarať a nemajú prístup k pitnej vode," myslí si Kuruc.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy