Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rozprávková dedina vo Švajčiarsku láka nových obyvateľov. Aj s príspevkom vyše 60 000 eur
Zdielať na

Rozprávková dedina vo Švajčiarsku láka nových obyvateľov. Aj s príspevkom vyše 60 000 eur

ALBINEN / Dedinka v švajčiarskom kantóne Valais je jednou z viacerých, ktorým hrozí vyhynutie. Mladí sa sťahujú do miest, ostáva už len staršia generácia.

Albinen leží v nadmorskej výške 1300 metrov, dedinka plná typických horských domčekov je obklopená Alpami. Ako starosta Beat Jost hovorí, obec je charakteristická fenomenálnymi výhľadmi, skvelým vzduchom, vysokým počtom slnečných dní a tichom. Napriek tomu, že dedinka je len 6 kilometrov od kúpeľného mestečka Leukerbad a hlavné mesto kantonu Sion je len polhodinu jazdy, Albinen sa vyprázdnila pre nedostatok pracovných príležitostí.

V obci aktuálne ostalo už len 240 ľudí, z toho len 7 detí. Aby tento neblahý stav zvrátili, obec ponúka prípadným záujemcom o presťahovanie sa do obce motivačný príspevok. Podmienkou je vek do 45 rokov. K dispozícii sú opustené domy alebo obecné pozemky na výstavbu nového obydlia. Mladí obyvatelia obce prišli s iniciatívou, ktorú starosta vypočul a predostrie ju na najbližšom zasadnutí zastupiteľstva, už koncom novembra.

Podľa návrhu by mali dostať noví obyvatelia dostať na hlavu 21.500 eur, deti 8.600 eur. Pre rodinu s dvomi deťmi to znamená vyše 60.000 eur. Nie je to však také jednoduché, treba splniť isté podmienky. Napríklad, nemôže ísť o druhý dom, rodina musí bývať výlučne v tejto obci. Mimo sú aj veľké rezidencie na investičné zámery. Najzásadnejšou je však podmienka na celkový objem investície. Nový obyvateľ musí v obci preinvestovať minimálne 170.000 eur. A príspevok musí desať rokov po začatí stavby domu vrátiť.

Pozrite si reportáž o zaujímavej dedine na Slovensku:

Súvisiace články