Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Invázia v roku 1968 zaistila Čechoslovákom slobodu, píše oficiálny ruský web
Zdielať na

Invázia v roku 1968 zaistila Čechoslovákom slobodu, píše oficiálny ruský web

RUSKO / Československo by malo byť vďačné Sovietskemu zväzu za rok 1968, zdôraznil web ruskej armádnej televízie Zvezda, riadenej ruským ministerstvom obrany. Článok zverejnil práve na úvod oficiálnej návštevy českého prezidenta Miloša Zemana v Rusku. České aj slovenské ministerstvo zahraničných vecí sa ostro ohradili.

"Vstup vojsk do Československa (v roku 1968) nedovolil Západu uskutočniť štátny prevrat podľa technológie ´nežných‘ revolúcií a zachoval na viac ako 20 rokov život v mieri so súhlasom všetkých národov Varšavskej zmluvy,” tvrdí podla portálu Novinky.cz autor článku Leonid Maslovskij.

Ten je na ruskom internete známy ako publicista, ktorý sa snaží ospravedlňovať bývalé sovietske zriadenie. Napríklad o Chruščovovej kritike kultu osobnosti Josifa Vissarionoviča Stalina na XX. zjazde KSSS píše, že je to veľké víťazstvo západných tajných služieb a piatej kolóny v SSSR. Podľa neho nešlo o destalinizáciu, ale o oslabenie SSSR a ďalších krajín socialistického tábora.

Autor ďalej obviňuje Československo z prelievania krvi ruských vojakov a civilistov: "Ruskej krvi počas vojny bolo Československom preliatej nemenej, ako vinou Maďarska a Rumunska, ktorých armády spoločne s Nemeckom napadli SSSR v roku 1941. Československo celú dobu od roku 1938 dodávalo nemeckým armádam ohromné množstvo zbraní, ktoré zabíjali sovietskych vojakov aj civilistov v našej zemi."

Voči zverejneným informáciám sa ostro ohradil český prezident Miloš Zeman, český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek ako aj štátny tajomník slovenského ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok. "Pravdu si nemožno podrobiť propagandou," dodal na svojom twitteri.

Reagoval aj druhý štátny tajomník Lukáš Parízek: "Sú to veľmi nešťastné vyjadrenia. Ja som tie články videl, my určite budeme vyžadovať odôvodnenie z ruskej strany. Aj veľvyslancovi to oznámime, takisto aj náš zastupiteľský úrad v Moskve podnikne konkrétne kroky, aby bolo vyjasnené, akým spôsobom to bolo myslené a prečo to bolo v týchto médiách,“ povedal Parízek. Štátny tajomník priznal, že to nie je prvé kontroverzné vyjadrenie ruských médií. Verí ale, že sa to vysvetlí a že naše znepokojenie ruskej strane vysvetlia takým spôsobom, aby sa to už neopakovalo.

Ruský premiér Dmitrij Medvedev sa podľa agentúry ČTK dištancoval od článku na ruskom armádnom webe a prehlásil, že text neodráža stanovisko ruského vedenia a je osobným názorom autora.

Porite si zábery z tohtoročnej vojenskej prehliadky na Červenom námestí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy