Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Unikátne fotografie z okupácie v roku 1968. Ich autor ich zverejnil až po 49 rokoch
Zdielať na

Unikátne fotografie z okupácie v roku 1968. Ich autor ich zverejnil až po 49 rokoch

ŽILINA / V Žiline otvorili unikátnu výstavu. Ponúka fotografie, ktoré zachytávajú, ako to vyzeralo po vpáde okupačných vojsk Varšavskej zmluvy. A hoci ich autor nafotil pred 49 rokmi, až teraz sa rozhodol ukázať ich verejnosti.

Ľudia, ktorí to zažili, si dobre pamätaj tie chvíle, keď sa v uliciach zrazu objavili ruské tanky. 

"Prvý deň nikto nevychádzal z tých tankov ani z tých obrnených vozov. Až druhý deň sa to začalo komunikovať v novinách," hovorí autor fotografií Josef Nový.  

Jozef Nový potom zvečnil pochmúrnu atmosféru Žiliny. Vyľakaní ľudia čítali noviny. Snažili sa zistiť, čo sa vlastne stalo. Obkolesili tanky, z ktorých postupne vychádzali cudzí vojaci.

Vyvolaný film so zábermi z mesta sa mu podarilo ukryť. Roky ho schovával v hadici z vysávača.

Autor fotografií zachytil aj dianie na niekdajšom žilinskom letisku. No snímky, ktoré mali odtiaľ vzniknúť, nikdy neuzrú svetlo sveta.

"Tam som to mal nafotené tiež, ale film mi vytiahli z fotoaparátu," vysvetľuje Nový. 

"Tí chlapci, čo sú tam, mali vtedy 10-12 rokov, teraz majú 62, to je sila, ani si neuvedomujeme, ako to rýchlo letí," hovorí jeden z návštevníkov výstavy.

Tým skôr narodeným sa pri fotografiách z roku 1968 vynárajú spomienky. Mladší ľudia vravia, že si ani nechcú predstaviť, že by niečo podobné mali zažiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy