Oblačno
19°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Rádioaktívny mrak nad Európou pochádzal z juhu Ruska. Zodpovední to popierajú
Zdielať na

Rádioaktívny mrak nad Európou pochádzal z juhu Ruska. Zodpovední to popierajú

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Rádioaktívny mrak, ktorý v septembri lietal nad Európou podľa najnovších zistení pochádzal z oblasti pri Urale na juhu Ruska. Podozrenie padá na jadrové zariadenie Majak. Ruská hydrometeorologická služba priznala, že neďaleko zariadenia namerali takmer tisíckrát vyššie koncentrácie rádioaktívneho izotopu ruténium 106.

Jadrové zariadenie Majak informácie o úniku odmieta a bráni sa tým, že s izotopom údajne vôbec nepracuje. Informácie o vyšších hodnotách ruténia potvrdili správu francúzského Inštitútu pre jadrovú bezpečnosť, ktorý na túto udalosť upozornil. 

Podľa portálu Novinky.cz, najväčšiu koncentráciu - 986-krát vyššiu - zaznamenali v obci Argajaš. Vzniklo tak podozrenie, že sa rádioaktivita rozšírila z jadrového zariadenia Majak, ktoré sa nachádza zhruba 30 kilometrov odtiaľ. Firma ale popiera, že by ruténium 106 uniklo z ich prevádzky. "V roku 2017 neprebiehala v podniku majak výroba z ruténia 106 a nebolo zaregistrované, že by rádionuklidy unikali z podniku do ovzdušia. Dodávame, že práca na separáciu ruténia z použitého jadrového paliva v našom podniku neprebieha už niekoľko rokov," uviedla prevádzka vo svojom prehlásení.

​Uvádzajú tiež, že pri úniku by intenzita rádioaktivity bola malá a dala by sa zaznamenať len do vzdialenosti 500 kilometrov. Nemohlo ísť údajne ani o únik z miesta, kde spracovávajú vyhorené palivo: "Tento variant nepripadá do úvahy, pretože by museli byť namerané vyššie koncentrácie aj v prípade desiatok ďalších rádionuklidov, ktoré sú obsiahnuté v použitom jadrovom palive," tvrdia. 

Ruská pobočka ekologickej organizácie Greenpeace vyzvala federálnu agentúru pre atómovú energiu Rosatom, aby situáciu dôkladne prešetrila a o výsledkoch informovala verejnosť. 

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie druhým najväčším rizikovým faktorom rakoviny pľúc je radón. Ide o plyn, ktorý produkuje príroda. Európska komisia zaviazala členské krajiny únie vrátane Slovenska, aby urobili opatrenia na jeho zníženie

Súvisiace články

Najčítanejšie správy