Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nad Európou poletuje rádioaktívny oblak. Odborníci nevedia, kde vznikol
Zdielať na

Nad Európou poletuje rádioaktívny oblak. Odborníci nevedia, kde vznikol

PARÍŽ / Podľa francúzského Inštitútu pre ochranu pred radiáciou sa nad Európou v posledných týždňoch pohybuje oblak rádioaktívneho znečistenia. Príčinou je zrejme nehoda v jednom z jadrových zariadení v Rusku alebo v Kazachstane, ku ktorej došlo pravdepodobne ešte na konci septembra.

Francúzski odborníci haváriu v jadrovom reaktove vylučujú a znečistenie podľa nich nemá negatívny dopad na ľudské zdravie. Inštitútu sa zatiaľ nepodarilo určiť presnú lokalitu, kde oblak vznikol. Na základe poveternostného modelu ale odhadujú, že ide o pásmo južne od Uralu.

Podľa francúzskeho inštitútu môže byť príčinou kontaminácie zrejme nehoda v továrni na spracovanie rádioaktívneho paliva alebo v centre pre nukleárnu medicínu. Ruské úrady pritom podľa šéfa inštitútu Jeana-Marca Peresa uviedli, že žiadnu nehodu v týchto zariadeniach na svojom území nezaznamenali. Ruské ministerstvo energetiky zatiaľ správu o rádioaktívnom oblaku nekomentovalo. Nevyjadrili sa ani kazažskí predstavitelia. 

Inšitút pre ochranu pred radiáciou s niekoľkými ďalšími európskymi centrami pre jadrovú bezpečnostť nameral v ovzduší vyššiu mieru ruténia 106, teda produktu, ktorý sa prirodzene v ovzduší nevyskytuje a je výsledkom štiepenia atómov v jadrovom reaktore. Hávariu reaktora ale stredisko vylúčilo, viedlo by to totiž ku kontaminácii aj inými látkami. Úrovne radiácie nad Európou a teda aj u u nás, podľa úradov dosiahli iba milióntiny povolenej hranice. Zdraviu neškodné je ovzdušie aj potraviny. To bol podľa úradov aj dôvod, prečo o tom neinformovali.

Od polovice októbra sú už hladiny ruténia nemerateľné. "Nehrozí absolútne žiadne riziko ani pri konzumácii potravín, čiže to bol dôvod, že ani informácia navonok nešla z oficiálnych inšitutúcií. Európska komisia, Atómová agentúra a národné inštitúcie nepublikovali tieto výsledky," uviedol Vladimír Jurina z Úradu verjeného zdravotníctva. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy