Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Košice sa dočkali diaľnice do Bratislavy. Cez Budapešť
Zdielať na

Košice sa dočkali diaľnice do Bratislavy. Cez Budapešť

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Slovensko sa zrejme dočká diaľničného spojenia dvoch najväčších slovenských miest za pomoci susedného Maďarska. Dôjde k tomu zrejme o veľa skôr ako sľubované plány slovenskej vlády o dobudovaní diaľnice D1.

Zatiaľ čo slovenská vláda neustále odkladá práce na nedokončených úsekov diaľnice D1, Maďarsko nezaháľa. Na ich diaľnici totiž chýbajú už iba dva úseky.  

Na prvej trase sa už stavia, na druhej sa blíži vyhlásenie tendra na výstavbu, ktorú sľubujú dokončiť do roku 2022 až 2023. A ešte ako bonus plánujú severozápadný obchvat Budapešti, ktorý môže cestu (aj z Bratislavy do Košíc) skrátiť o ďalších 35 kilometrov. Upozornil na to na svojom blogu politológ a ekonóm Katedry politológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Zsolt Gál.

Optimistické prognózy pritom hovoria, že slovenská vláda by mohla chýbajúce úseky diaľnice D1 dokončiť až v roku 2026. Nesplnené sľuby našich predsedov vlády ale môžu v tejto otázke viesť k miernemu skepticizmu. Tak napríklad tretia Mečiarova vláda sľubovala jej dokončenie do roku 2005. Prvá Ficova vláda do roku 2010. Plány našich susedov sú teda omnoho reálnejšie. Na slovenskú hranicu je to už len 60 kilometrov a pretože terén nie veľmi zložitý, neočakáva sa ani veľké meškanie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy