Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Mladá lekárka zomrela po 24-hodinovej službe. Priateľom sa sťažovala na únavu
Zdielať na

Mladá lekárka zomrela po 24-hodinovej službe. Priateľom sa sťažovala na únavu

Archívna reportáž

KRAKOV / Mladá, sotva 28-ročná lekárka, zomrela na pohotovosti v poľskej obci Niepolomice neďaleko Krakova. Lekárka zomrela na infarkt, bola extrémne prepracovaná. Za osem dní odpracovala na pohotovosti šesť služieb a v deň úmrtia bola v práci nepretržite 24 hodín.

"Vyšetrovanie tragickej udalosti ukázalo, že lekárka počas služby náhle skolabovala a napriek rýchlo poskytnutej pomoci zomrela. Pitva potvrdila, že utrpela infarkt," povedal šéf obvodnej prokuratúry v Krakove. Krátko pred smrťou sa lekárka známym a kolegom sťažovala na to, že je prepracovaná a veľmi unavená. 

Ako uvádza portál Novinky.cz, počas minulého týždňa prebehli po celom Poľsku protestné akcie, pri ktorých lekári upozorňovali na zlé pracovné a platové podmienky. V poľskom zdravotníctve sú najmú mladí lekári nútení zvládať aj stovky nadčasov mesačne. 

"Štátna moc by sa mala sústrediť na podstatne dôležitejšie problémy, ako sú finančné náročné a v podstate zbytočné premenovávania ulíc poľských miest. Lekári očakávajú lepšie pracovné podmienky, bezdomovci zas strechu nad hlavou, nech idú peniaze radšej inam," uviedla Patrycja Volná. 

Problém s nadčasmi je aktuálny aj na Slovensku. Namiesto platového ohodnotenia ponúkajú nemocnice zamestnancom dni voľna. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy