Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Dunaji sa kedysi kúpali davy ľudí. Bratislavské Lido opäť ožíva
Zdielať na

V Dunaji sa kedysi kúpali davy ľudí. Bratislavské Lido opäť ožíva

BRATISLAVA / Názov Lido určite poznajú aj mnohí ľudia žijúci mimo hlavného mesta. Svojho času bolo totiž Lido jedno z najväčších a najmodernejších kúpalísk v celom Československu. Teraz sa chystá jeho obnova.

Za projektom obnovy Lida i priľahlého územia stojí aj Juraj Benetin z kapely Korben Dallas. Naspieval pesničky k jojkárskym seriálom 1890 alebo Za sklom. V civile je uznávaný architekt. "Medzi Starým a Prístavným mostom by sa malo vybudovať Lido (športovo-rekreačná zóna). Malo by odkázať na to historické, ktoré sme v Bratislave mali," vysvetlil architekt Juraj Benetin.

V jeho návrhu má byť obnovené prírodné kúpalisko v Bratislave naozaj prírodné. "Neradi by sme sem navážali piesok," dodal Benetin. Návrh sa netýka len samotnej mestskej pláže, ale aj širokého okolia, ktoré je dnes viac alebo menej spustnuté. Juraj Benetin sa priznal, že inšpiráciu hľadali aj v zahraničí, v mestách, kde už podobné pláže majú - v Novom Sade, Kyjeve alebo vo Varšave.

"Kvalita vody v Dunaji je dostatočne dobrá na to, aby umožňovala vstup do vody, dokonca kúpanie. Je podstatne lepšia ako bola v 1960-tych a 1970-tych rokoch minulého storočia a je to aj vďaka tomu, že nemecký a rakúsky úsek Dunaja odborníci kvalitne čistia," povedal Martin Mišík z Asociácie bratislavských vodáckych klubov. 

"Nové Lido sa bude rozvíjať desiatky rokov, možno až štyridsať rokov. Bude to rozdelené na etapy," dodal na záver Benetin. Ako prvé sa bude realizovať práve slávne prírodné kúpalisko.

Kúpalisko vzniklo v roku 1924 na petržalskom brehu Dunaja. Z mesta tam premával špeciálny parník, neskôr pribudol aj, na svoju dobu, veľký bazén. Cez vojnu sa mu nevyhli bomby, ale po nej ešte fungovalo až do začiatku osemdesiatych rokov minulého storočia. Dnes táto časť brehu Petržalky zíva prázdnotou. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy