Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Videli ste už polárnu žiaru? Teraz máte šancu
Zdielať na
Zaujímavosti

Videli ste už polárnu žiaru? Teraz máte šancu

BRATISLAVA / Vidieť polárnu žiaru je zážitok na celý život. Ľudia za tým cestujú až na severný alebo južný pól. Výnimočne sa bude dať vidieť aj na Slovensku.

Americká Solar Dynamic Observatory zaznamenala na Slnku výraznú dieru, ktorá vysiela do vesmíru intenzívny prúd častíc, ako informoval portál idnes.cz. Tie prichádzajú na Zem a my môžeme sledovať túto úžasnú hru farieb. polárna

Na Slovensku sa bude dať pozorovať žiara s pravdepodobnosťou 40%. Takáto príležitosť sa u nás objaví len raz za dva roky. Obyvatelia rušných miest sa s úkazom môžu rozlúčiť. Svetelný smog totiž bráni preniknutiu žiary.

Pre ľudí, ktorí majú záujem žiaru sledovať, sa odporúča byť na mieste mimo svetelného znečistenia a postarať sa o čistý severný horizont. Polárna žiara bude totiž na severe a les či svetlá by mohli celý zážitok pokaziť.  

Polárna žiara je typická pre severské krajiny a to kvôli tomu, že zemská os je naklonená. Jej výskyt totiž závisí od aktivity Slnka. Len ak sa jeho aktivita razantne zvýši, môžeme ju pozorovať aj na Slovensku. Slnko neustále chrlí všade okolo seba slnečný vietor, prúd častíc, zväčša protóny a elektróny. Ten naráža do častíc v našej atmosfére, kedy sa spotrebúva energia, aby sa atómy mohli premeniť a inak usporiadať elektróny. Ide však len o krátkodobý stav, čoskoro sa z toho dostanú, pričom sa energia späť uvoľní, a to v podobe svetla, ktoré poznáme pod pojmom polárna žiara. 

Pozrite si archívne časozberné video polárnej žiary na Islande.

Zdielať na

Súvisiace články