Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Sovy znepríjemňujú život na sídliskách. Vydržte, odporúčajú ochranári
Zdielať na

Sovy znepríjemňujú život na sídliskách. Vydržte, odporúčajú ochranári

BRATISLAVA / Niektorí obyvatelia slovenských sídlisk nemôžu už pár dní poriadne spávať. Nočný pokoj tam neruší hlasná hudba alebo hádka susedov, ale pískanie sovy. Ochrancovia dravcov dostávajú množstvo podnetov a žiadostí aby sovy presťahovali. Ale nájdu sa aj takí, ktorým sa takáto uspávanka páči.

Podľa obyvateľov jedného z bratislavských sídlisk je zvuk, ktorý vydávajú sovy, poriadne otravný. "Nemohli sme komunikovať s kamarátmi medzi sebou," uviedla Ema. 

Piskot patrí mláďatám Myšiarky ušatej, ktoré ožívajú najmä v noci a takto volajú svojich rodičov, aby ich prišli nakŕmiť. Niektorým ľuďom neustále pískanie počas noci prekáža až tak, že by najradšej hniezda sovy odstránili. "Mali sme viacero prípadov, kedy boli myšiarky postrelené. Mali v teleb broky alebo boli postrelené vzduchovkou," hovorí ochranárka Lucia Deutschová.

Zákonom chránená

Myšiarka ušatá patrí medzi zákonom chránené druhy. Rada hniezdi v stromoch v blízkosti domov ľudí. Tam sa totiž cíti pred predátormi bezpečnejšie ako v lese. "Myšiarka sa živí výlučne myšami, takže určite prospieva k tomu, že hubí škodcov," uviedla Deutschová.

Ochrancovia prírody prosia ľudí o trpezlivosť, keďže hniezda nemôžu premiestniť. "Trvá to obmedzený čas, kým sa osamostatnia mláďatá. Po určitom čase z lokality odletia," uviedla ochranárka. 

Obyvatelia jedného z bratislavských sídlisk si na svojich netypických susedov už zvykli a sovy si dokonca obľúbili. "Oproti máme krčmy dve a to je horší krik, keď končia o polnoci," hovorí jedna z obyvateliek sídliska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy