Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na lesníka zaútočila sova, skončil v nemocnici
Zdielať na

Na lesníka zaútočila sova, skončil v nemocnici

SNINA / Počul som iba zacvakanie zobákom a ani som sa nestihol otočiť. Lesník Adrián hovorí, že sova dlhochvostá zaútočila okamžite, keď videla, že si obzerá mláďa vypadnuté z hniezda. Muž skončil v nemocnici. Podľa odborníka dobre dopadol. Sovie pazúry sú ostré ako žiletky a netreba veľa, aby ste prišli o oči.

"Počul som len zackvaknutie zobákom ako výstražný signál. Nestihol som sa ani otočiť," opisuje napadnutý lesník Adrián Piteľ.

"Vedel som, že bude nalietavať na mňa. Ale netušil som, že to zoberie tak zostra," dodáva lesník.

Obava z infekcií

Po útoku v lokalite Sninský kameň musel lesník zo Stakčína vyhľadať lekársku pomoc. Vyviazol so škrabancami a opuchnutým okom, no obával a infekcií. "Loví hlodavcov a drobné plazy. Bolo tam opodstatnenie, že príde k infekcii," hovorí napadnutý lesník.

"Útočí nohami, pazúrmi. Tie pazúry sú ostré ako žiletky. Môžu rozrezať kožu, vylupnúť oči," varuje ornitológ Štefan Mikiara.

Podľa odborníka je sova dlhochvostá cez deň aktívna vtedy, keď loví potravu pre mláďatá. Zákonite nemusia byť v hniezde. "Opúšťajú hniezdo skôr ako vedia lietať. Sú na pni alebo na zemi a vtedy dochádza k takýmto prípadom. Turisti nájdu mladú sovu, myslia si, že je opustená a prídu k nej. Idú ju zachrániť a vtedy to sova považuje za hrozbu," dodáva ornitológ.

Rizikové bukové lesy

Rizikové sú bukové lesy na východe Slovenska. "Keď človek vidí niekde v lese sovíčatá, treba ísť preč. Nechytať ich. Nie sú opustené, v blízkosti sú rodičia," varuje ornitológ Štefan Mikiara.

Aby sa návštevníci vyvarovali hrozbe útoku, treba sa skrčiť, prekryť si hlavu a vzdialiť sa. Hoci mohol prísť o oko, Adrián to dramaticky neberie. Ako lesník prichádza do kontaktu aj s oveľa nebezpečnejšími zvieratami.

"Každý lesník sa stretáva so zverou pravidelne. Či s medveďom, vlkom, rysom. Každý to berie s humorom ako aj ja," dodáva napadnutý lesník.

Pozrite si priloženú reportáž:

Na človeka útočia nielen žraloky, medvede, psy alebo tigre. Zaútočiť môžu aj zvieratá, od ktorých to nikto nečaká. Pozrite si priloženú analýzu:

Najčítanejšie správy