Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
IKEA sťahuje 29 miliónov komôd z trhu. Zapríčinili smrť ôsmich detí
Zdielať na

IKEA sťahuje 29 miliónov komôd z trhu. Zapríčinili smrť ôsmich detí

Archívna reportáž

WASHINGTON / Dvadsaťdeväťmiliónov prádelníkov a komôd od švédskeho nábytkárskeho reťazca IKEA musia stiahnuť z trhu. Riaditeľ spoločnosti Lars Petersson uviedol, že sú spájané s úmrtím ôsmich detí. Tento rok v máji sa komoda prevrátila na dvojročné batoľa.

Reťazec IKEA uviedol, že bude spotrebiteľov dôraznejšie informovať o tom, že tento druh nábytku sa môže ľahko prevrátiť, ak nie je pripevnený k stene. IKEA spolu s americkou komisiou pre bezpečnosť spotrebných výrobkov v súčasnosti apeluje na zákazníkov, ktorí tieto prádelníky a komody majú doma, aby ich poriadne zaistili alebo vrátili do obchodu. 

Sťahovanie sa týka len amerického a kanadského trhu. "Tieto komody sťahujú len v Amerike. U nás spĺňajú legislatívne štandardy. V Európe sme robili osvetu. Ľudia vedia, že si komodu majú pripevniť o stenu," uviedla hovorkyňa siete IKEA Jana Hrubcová. 

Ide o dva druhy nábytkov, jeden je určený pre deti, vysoký asi 60 centimetrov a druhý je nábytok určený pre dospelých , ktorý je vyšší ako 75 centimetrov. I IKEA na požiadanie poskytne zákazníkom upevňovaciu sadu či ponúkne montáž, ktorú vykonajú jej pracovníci. Každému, kto nábytok už nechce, spoločnosť ponúka vrátenie peňazí v plnom rozsahu.

Petersson uviedol, že jeho firma vedie rozsiahlu informačnú kampaň prostredníctvom sociálnych médií, na svojich webových stránkach, rovnako ako v televízii a v tlačených médiách. Približne pred dvoma mesiacmi mala IKEA e-mailom informovať asi 13 miliónov ľudí v Spojených štátoch a v Kanade. 

Spotrebiteľská komisia CPSC v súvislosti s prevrhnutím tohto nábytku registrovala osem úmrtí detí do troch rokov. Prvý prípad sa stal pred 28 rokmi, ďalšie až po roku 2002. Poslednou obeťou sa tento rok v máji stal dvojročný Jozef Dudek z Kalifornie. Ako uvádza portál UNILAD, batoľa našiel pod šatníkom jeho otec po tom, ako sa zobudil a šiel syna skontrolovať.

Vlani v decembri IKEA pristúpila na to, že zaplatí celkom 50 miliónov dolárov trom rodinám v Spojených štátoch, ktorých deti zomreli v dôsledku prevrátenia bielizníku MALM.

ikea.com

​V máji roku 2015 zavalil drevený hranol trojročného chlapca. V júli 2015 padlo prvé obvinenie. Pozrite si archívnu reportáž.​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy